Napelemek: Lantos Csaba tárcája nyitott az egyeztetésre a szakmai szövetséggel

2023. August 29., Tuesday 11:54

Az energia hivatal tavalyi döntéseinek „finomhangolásán” a már megvalósított vagy megkezdett beruházásokban érintett családok érdekeit figyelembe véve dolgozik az Energiaügyi Minisztérium” - írta az atv.hu-nak Lantos Csaba tárcája a napkollektorhasználók havi elszámolásának terve kapcsán.

A tárca ahogy az eddigiekben, a jövőben is nyitott a szakmai szövetséggel való egyeztetésre – válaszolt az Energiaügyi Minisztérium, miután hétfőn a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnöke azt kérte Lantos Csaba energiaügyi minisztertől: adjon lehetőséget a szakmai szervezeteknek arra, hogy részt vegyenek a napelemhasználókat érintő szaldó-elszámolás részleteinek kidolgozásában, és hogy januárig gondolják át a tervet a havi elszámolásról.

A szövetség az után szólalt meg, hogy Lantos Csaba videónyilatkozatában bejelentette: januártól kivezetik az éves elszámolást és áttérnek a havi elszámolásra. A napkollektor szövetség alelnöke leginkább azt kifogásolta, hogy ezzel nem csak a 2024 után telepített lakossági napelemeknél szűnik meg az éves szaldóelszámolás lehetősége, hanem a régebbi rendszereknél is.

Az energiaügyi tárca Kommunikációs Főosztálya a kérdésekre válaszolva azt írta: “Az éves elszámolás kivezetését 2024. január elsejétől hatályos uniós rendelkezés írja elő a tagállamok számára. Az ehhez igazodó hazai szabályozási tervek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tavalyi döntései nyomán már eddig is ismertek voltak. Az előkészületben lévő változások lehetővé teszik a jövőbeli fejlesztések megtérülését is, miközben a villamos energia rendszer egésze szempontjából tervezhetőbb, kiszámíthatóbb kereteket biztosítanak. Hozzátették: a részletekről a végleges döntések megszületése után, szeptemberben várható tájékoztatás.

Kevesebb