A Szív Világnapja

2017. September 23., Saturday 07:43

Az 1998-ban alakult Szív Világszövetség, a World Heart Federation (WHF) missziós nyilatkozat szerint, egy hosszabb és jobb minőségű élet eléréséhez kell segíteni az embereket, a szívbetegségek és a stroke megelőzése és gondozása által.

A Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére 2000 óta rendezik meg szeptember 24-én a Szívünk Napját. A programhoz hazánk az első évtől kezdve csatlakozott. A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány minden évben szeptember utolsó vasárnapján, a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre.

A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint bármely más betegség, baleset és más halálok együttesen, pedig jelentős része megelőzhető, elsősorban egészségesebb életmóddal, valamint rendszeres szűrővizsgálatokkal (pl.:vérnyomás mérés, laborparaméterek/vércukor, vérzsírok).

Az uniós átlaghoz képest hazánkban az emberek jóval többet dohányoznak és isznak alkoholt, ugyanakkor sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak. A legtöbb emberre a mozgásszegény életmód jellemző. Ezeket az okokat teszik felelőssé a szív- és érrendszeri halálozások csaknem 80 %-áért.

A szív- és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető lenne a rendszeres szűrővizsgálatokkal, valamint az egészségesebb életmóddal. Erre kívánja felhívni a figyelmet a Szívünk Napja.

Kevesebb