Mini népszámlálás

2016. October 14., Friday 07:00

November 8-ig tart a két nagy népszámlálás közötti lakosságfelmérés, vagyis a mikrocenzus. Az összeírást az ország 2148 településén mintegy 440 ezer címen végzik el, ez a magyar háztartások 10%-át jelenti. A mikrocenzust törvény rendeli el, a mintába került lakásokban lakóknak kötelező válaszolni az alapkérdőívekre.

A rendőrség felhívja a figyelmet a trükkös tolvajokra, akik kérdezőbiztosnak adhatják ki magukat. Ezért fontos tudni, hogy:

A rendőrség szerint a trükkösen elkövetett lopást, illetve csalást elkövetőkre jellemző, hogy küllemük ápolt, rendezett, modoruk megnyerő, határozott fellépésükkel beférkőzhetnek az emberek bizalmába. Sokféle hihető, életszerű történetbe szövik bele a valójában megtévesztő és mindig haszonszerzésre irányuló mondandójukat. A népesség-összeírás során „hivatalos személynek” kiadva magukat járhatnak házról házra, majd miután bebocsátást nyernek a lakásba vagy házba, az alkalmas pillanatban elemelhetik az értékeket.

Bűncselekmény esetén minél hamarabb értesíteni kell a rendőrséget a 107-es, vagy a 112-es segélyhívó számokon, a lehető legtöbb információval szolgálva az elkövetőkről, az általuk használt gépjárműről – olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság közleményében.

Kevesebb