Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Maci kiállítás és elnöki ajándékok a Falunapon

2023. June 4., Sunday 18:52

Kezdődik a falunapok sorozata, az egyik legelső mindig Szákszend, és ide két ajándékot is hoztam – hangzott el június 3-án, a szákszendi Falunapon Papp Attila Csaba polgármester köszöntőjét követően Popovics Györgytől, a vármegyei közgyűlés elnökétől, aki – mint mondta – nagy örömmel és két ajándékkal érkezett a faluba.

Van egy nagy közös sikerünk Szákszenddel, mégpedig az, hogy egy régi vágy teljesülhet itt, mégpedig a Faluház felújítása. A Területfejlesztési és Települési Operatív Programban, amit a vármegyei önkormányzat koordinál, 70 millió forintot nyert Szákszend és hamarosan indulhat is a munka. Nagyon örülök, hogy ezt sikerült elérnünk, gratulálok! És lehet, hogy jövő ilyenkor már egy megújult környezetben ünnepelhetünk itt – jelentette be az elnök.

A másik ajándék a szákszendi image film, amely már az interneten is megtekinthető. A filmet a vármegyei önkormányzat készítette ajándékba a szákszendieknek, akik szombaton a Faluházban is megtekinthették. Nagyon fontos számunkra a megyei identitás, tíz éve tart már ez a program és ennek elismeréseként több pályázaton is nyertünk, és a „Mi megyénk, mi világunk” című projektben lehetőségünk nyílt arra, hogy a vármegye mind a 76 településéről kisfilmet készíthessünk – hangzott el az elnöktől. Mint mondta, nagyon fontosnak tartja, hogy – például – a szákszendiek ne csak a falujukhoz, az országhoz kötődjenek, a vármegyei identitástudatuk is élő, meghatározó legyen.

Az egész napos eseményt kora reggel a Százszorszép dalkör dalos ébresztője indította, délutánra pedig a szikrázó napsütésben szépen benépesült a Faluház parkolója, környezete.

Idén 60 esztendős a TV Maci, ebből az alkalomból a szervezők népes macikiállítást alkottak a Faluházban a helyiek hathatós közreműködésével, hiszen 28-an ajánlották fel kisebb, nagyobb mackóikat, macis könyveiket, így összességében 195 különböző méretű, színű kisbocsban, nagymedvében gyönyörködhettek a Falunap ideje alatt a gyerekek, felnőttek, köztük Lazók Zoltán, Oroszlány polgármestere is.

Miközben délután megkezdődtek a „színpadi” műsorok, a kondérokban már rotyogtak a finom falatok, a rácsokon készültek a sültek: a vadászoknak, horgászoknak, Kosztolánszki Istvánnak és barátainak köszönhetően – a többi között – halászlé, sült kárász, őzpörkölt, csülkös babgulyás, lángos és sült kolbász közül választhattak a vendégek, az iskolai szülői munkaközösség hot dogot és popcorn-t kínált. Az édesszájúak sem maradtak éhen, hiszen a bölcsőde palancsintával, rétessel készült, az óvoda szülői munkaközössége pedig számtalan finomságból tartott jótékonysági sütivásárt.

A délután folyamán elsőként a Kiskuckó Óvoda lépett színre, és repítette szó szerint magával a közönséget hangulatos előadásával, majd következett a modern tánccsoport. A csoport a pandémiát követően szerveződött újra 2022 szeptemberében, az egyik új oktató Müller Bence lett, aki a Magyar Táncművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként, 10-től 18 éves korig vállalta a gyerekek tanítását. A kisebb gyermekek a másik csoportban 3 éves kortól jelentkezhetnek az óvodás csoportba, 6 éves kortól a kisiskolásba. Az órákon nagy hangsúlyt helyeznek a mozgáskoordináció a helyes testtartás és a zenei hallás fejlesztésére. Kezdetben 6 táncossal alakult meg az új Top Dance nevezetű csoport, mára 11-re nőtt a tanítványok létszáma. Ők a Kalitkába zárt című koreográfiájukat is előadták, amely attól izgalmas, hogy a táncaikat a gyerekek saját maguk alkották meg.

Az életkor előre haladtával emberek százmillióinál jelenik meg az időskori hanyatlás, a demensek 70%-a Alzheimer-kórban szenved. A demencia gyógyíthatatlan, visszafordíthatatlan és egyre súlyosbodik – gyógyszere egyelőre nincs. Évtizedes kutatások kimutatták, hogy míg a rendszeres olvasás 35%-ban, a rejtvényfejtés 47%-ban, a tudatos, irányított tánc 76%-ban késlelteti a demencia tüneteinek megjelenését és azok súlyosbodását. Mivel az agysejtek károsodása a látható tünetek megjelenése előtt akár már 10-20-évvel elkezdődik, fontos, hogy minél korábban tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a folyamat megjelenésének késleltetése, lassítása érdekében.

Hozzáértők szerint a legtökéletesebb megoldás a Szenior örömtánc. Szákszenden Nyitrai Judit tánctanár vezeti a foglalkozásokat, s a falunapi bemutatójuk során ízelítőt adtak abból, hogy milyen vidám, élvezetes lehet a tánc idősebb korban is. De nemcsak bemutatót tartottak, a csoportvezető pillanatok alatt tanított meg a közönség számára egy koreográfiát, így őket is sikerült megmozgatnia.

A 2021 augusztusában megalakult dalkör első alkalommal lépett közönség elé Százszorszép névvel, így természetesen volt, hogy műsorukat Beethoven névadó művével nyitották, amit Bach Parasztkantátája, a Földművesek éneke, egy svéd népdal, valamint Kerényi György fordításából a Künn a fákon… kezdetű dal és zárásként egy német népdal követett, bemutatva, hogy nemcsak magyar népdalokat, hanem európai nemzetek nép és műdalait is szívesen éneklik.

A folytatásban az 507 Band koncertje következett, a basszusgitár húrjait maga a település háziorvosa, Dr. Tóth Csaba pengette, majd operettekből, musicalekből adott elő színes összeállítást a KaDarka Társulat négy tagja, Karap Diána, Dallos Zoltán, Juhász Laura és Jónás Szabolcs.

Meglepetés produkcióval készült a falunapra az Öveges József Általános Iskolába járó gyerekek szüleinek egy kis csoportja, akik egyébként is a nap lelkes résztvevői, támogatói voltak.

Az est folyamán hagyományőrző táncokat mutatott be a Pötörke Táncegyüttes, s nemcsak nekik, hanem a táncházban a vendégeknek is húzta a talpalávalót a Kincső zenekar, végül Retro discó és látványos tűzzsonglőr produkció zárta a Falunapot.

A kísérő programokban szerepelt (nem csak) a gyerekek számára rendőrmotor, tűzoltóautó, a Csiri-Biri játéktár óriási fajátékai, a lányoknak hajfonás, a fiúknak pedig óriás buborékfoci, valamint szöszmötölő sátor arcfestéssel, csillámtetkóval, gyöngyfűzéssel, süni készítéssel.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

June

1 Falunap

  • Időpont: Saturday 12:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete

4 Nemzeti Összetartozás Napja megemlékezés

  • Időpont: Tuesday 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark
September

14 Őszköszöntő

  • Időpont: Saturday 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete

Ne váljon áldozattá!

2024. May 6., Monday 05:53

Fogadja meg a Tatabányai Rendőrkapitányság tanácsait az online csalás megelőzése érdekében.

Bővebben

Pályázati felhívás

2024. April 30., Tuesday 11:54

A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság pályázatot hirdet középiskolák és szakiskolák első, második vagy harmadik évfolyamán tanuló roma származású fiatalok tanulmányai eredményes befejezésének elősegítésére és a rendőri pálya választásának ösztönzésére a 2024/2025. tanévre.

Bővebben

Alkotói pályázat

2024. February 23., Friday 05:00

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma alkotói pályázatot hirdet iskolások részére.

Bővebben

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. October 18., Wednesday 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek