Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Elfogadták a falu költségvetését

2024. February 15., Thursday 12:46

Ez egy jó költségvetés. – fogalmazott február 14-én dr. File Beáta jegyző a szákszendi képviselők ülésén, amikor negyedik napirendként elfogadták a falu idei évi büdzséjét. Az ülésen a grémium tagjai 18. napirendet tárgyaltak.

A két ülés között történt fontosabb eseményekről készült polgármesteri tájékoztatóból Papp Attila Csaba azt emelte ki, hogy a csapadékvíz-elvezetés fejlesztése című projekt kapcsán február 6-án helyszíni ellenőrzést tartott a Magyar Államkincstár, a jegyzőkönyvében előírt hiánypótlás intézkedés teljesítését a bemutatott, benyújtott alátámasztó dokumentumok alapján elfogadták.

A folytatásban elfogadták az elmúlt évi költségvetés módosításáról és az önkormányzat saját bevételeinek, valamint adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek a költségvetési évet követő három évre várható összegének megállapításáról készült előterjesztéseket, majd következett az idei évi büdzsé tárgyalása.

Az előterjesztés 242 603 470 Ft-os költségvetési bevétellel és 360 597 057 Ft-os kiadással számolt, a hiányból 24 203 087 Ft működési, 93 790 500 Ft felhalmozási, melyeket az előző évi maradvány igénybevételével kívánnak kezelni. A büdzsé elfogadása után hangzott el dr. File Beáta jegyzőtől, hogy egy szépen kidolgozott, kiegyensúlyozott költségvetés született, amely mozgásteret is tartalmaz váratlan helyzetekre. Papp Attila Csaba polgármester azzal egészítette ki, hogy a jelenlegi testület 5 éve dolgozik együtt és mindig is törekedett tartalékképzésre az esetleges, nem tervezett események, helyzetek miatt, hiszen – ahogy fogalmazott – a „nincs”-ből nem tudnák kezelni.

Az ülésen a bölcsődei és óvodai beiratkozások időpontjai is jóváhagyták a képviselők az intézményvezetők javaslatai alapján. A bölcsődébe április 24-én és 25-én 8-16 óráig, az óvodába pedig április 22-én és 23-án szintén 8 és 16 óra között lehet beiratkozni. A két intézmény nyári zárva tartásáról is döntöttek, figyelembe véve a szülők körében végzett igényfelmérést. Az óvoda nyáron augusztus 5-étől, a bölcsőde augusztus 12-étől tart zárva, mindkettő szeptember 2-áig.

Az elmúlt ülésen már jelezte a polgármester, hogy javasolja megfontolni a labdarúgópálya melletti területen található nyárfák kivágását, amelyek véleménye szerint már igencsak elöregedtek, balesetveszélyesek. Február 14-én a fák állapotának felmérése és vállalkozói árajánlat alapján javaslatot nyújtott be a munkálatok elvégeztetésére. A bizottsági álláspontok ismertetésekor a Szociális, Kulturális és Sport Bizottság részéről Barota Róbert az egyet nem értését fejezte ki, s javasolta, hogy független szakértő is vizsgálja meg a fákat, hátha egy részüknél felnyeséssel elkerülhető a kivágás. Azt is hangsúlyozta, hogy a nyári táborozóknak nem lesz árnyékos terület a hőségben. A polgármester úgy vélte, hogy máshol is biztosított árnyék, és azt is kiemelte, hogy hívhatnak független szakértőt is, de a probléma ismert: harkálylyukakkal vannak tele a fák.

Ok, ott ülnek majd a fa alatt, mi rájuk dőlhet. Nem vagyok faellenes, de nem hiszem, hogy egy három hetes nyári tábort kell figyelembe venni, ahol ráadásul gyerekek vannak. Ha baj történik, ki vállalja a felelősséget? Ilyen a nyárfa. Letelt az idejük. 30 év… Ha valaki utálja a betont, az én vagyok, de ez veszélyes, és a félelem mindig bennem van... Amikor ott vagyunk meccsen, edzésen, folyamatosan esünk-kelünk a lehullott gallyakban... - sorolta a többi jelenlévő képviselő, majd 4 igen és Barota Róbert nem voksával megszavazták az előterjesztést.

Az egyebek napirend során természetesen ismét szó volt az ATM-ről, a polgármester tájékoztatása szerint már csak egy router és a pénz hiányzik belőle, és újabb, sokadik ígérettel bír. Türelem, előbb-utóbb azért csak lesz egy működő automatánk – tette hozzá.

May

12 Szákszendi Forgatag

  • Időpont: Sunday 11:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete
June

1 Falunap

  • Időpont: Saturday 13:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete

4 Nemzeti Összetartozás Napja megemlékezés

  • Időpont: Tuesday 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark

Alkotói pályázat

2024. February 23., Friday 05:00

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma alkotói pályázatot hirdet iskolások részére.

Bővebben

Lucfenyők pusztulása

2024. January 26., Friday 05:00

2023-ban felgyorsult a kerti lucfenyők pusztulása hazánkban. A Magyar Kutatási Hálózat debreceni Atommagkutató Intézetének klíma- és környezetkutatóiként az Izotópklimatológiai és Környezetkutató Központ HUN-REN Atommagkutató Intézet tanulmányt készít, amely felhívja a figyelmet a klímaváltozás hazánkat is érintő, gyors jelenségeire, hatásaira.

Bővebben

Igazgatási szünet

2023. December 20., Wednesday 17:51

Az Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal 2023. december 27-étől 2024. január 2-ig igazgatási szünetet tart.

Bővebben

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. October 18., Wednesday 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Népszámlálás: csökkent Magyarország népessége

2023. February 16., Thursday 12:09

Sajtótájékoztató keretében ismertette a 2022. évi népszámlálás előzetes eredményeit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 2022. október 1-jén, a népszámlálás eszmei időpontjában Magyarország népessége 9 millió 604 ezer fő volt, a lakások száma pedig 4 millió 593 ezer.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek