Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Szákszend csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése

TOP-2.1.3-16-KO1-2021-00033

Kedvezményezett neve

Szákszend Község Önkormányzata

Elérhetősége

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Projekt helyszíne

2856 Szákszend, Szákszend Száki utca (HRSZ 527) -Móra Ferenc utca (HRSZ 1370) -Dózsa György utca (HRSZ 1320/1)

A projekt címe

Szákszend csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése

A projekt azonosító száma

TOP-2.1.3-16-KO1-2021-00033

A projekt befejezésének dátuma

2023.12.05

A támogatás összege

105 320 768 Ft

Támogatás mértéke

100%

Szemléletformáló anyagok
A projekt összefoglalása

Szákszend Község Önkormányzata 105 320 768 Ft, 100 %-os finanszírozású, Európai Uniós forrásból származó támogatást nyert el a város csapadékvíz elvezető hálózatának fejlesztésére.

Szákszenden a területi adottságok miatt belterületi csapadékvíz-elöntésekből származó vízkárok elhárításra és megelőzésére szorítkozik. Ezek mértéke nagy gyakoriságú esetekben nem lépi túl az emberi élet veszélyeztetését okozó szint alsó határát, azonban anyagi jellegű, és közlekedést akadályozó károk bekövetkezése azonban már kisebb gyakoriságnál is előfordulhat.

A nagyobb dimenziójú kárelhárítási feladatok csökkentése érdekében a kármegelőző feladatokra kell fókuszálni ezért a jelenleg nem kielégítő vízlevezetésű területek csatornafejlesztése az Önkormányzat elsődleges prioritása. A fejlesztések kapcsolódnak a Magyar Közút NZRt. által elindított burkolat felújítási programhoz - amely során Szákszend Száki utca-Móra Ferenc utca – Dózsa György utca útszakasza új útburkolatot kap. Azonban a jelzett szakasz mentén jelenleg nem biztosított a csapadékelvezetési rendszer folytonossága a végső befogadóba. A magasan fekvő területekről a csapadékvíz szintén a csapadékvíz elvezető rendszert terheli.

A fejlesztéssel érintett szakaszon a jelenlegi nyílt- és zárt csapadékvíz elvezető rendszer folytonossága nem biztosított, mert egykoron a kapubehajtók/útcsatlakozások alatt nem mindenhol építettek ki átereszeket. Ennek megfelelően a csapadékvíz nem jut el a Befogadó irányába, kisebb esőzésekkor helyben elszikkad/elpárolog, de nagyobb esőzésekkor kiönt és ekkor a mélyebben elhelyezkedő lakóterületen, közterületeken kifolyhat; így okozva károkat.

A projekt célja tehát, hogy a csapadékvíz elvezetési rendszer folytonossága biztosított legyen az érintett útszakaszon, amely vízkárok kialakulása nélkül képes elvezetni a befogadóba az egyszerre lehulló nagy mennyiségű csapadékot is. Az új aszfaltozott út elkészültével kiemelten fontos, hogy az állagromlás elkerülhető legyen.

A tervezett beruházás egy komplex, az egész településrészre kiterjedő, átgondolt vízrendezési fejlesztés egyik fontos lépését jelenti. A beruházás megvalósítását követően Szákszend település ezen része, az itt található magán- és köztulajdon hosszú távon védetté válik.

Támogatási igénylést Szákszend Község Önkormányzata és Komárom Esztergom Megyei Területfejlesztési Kft. konzorciuma nyújtja be.

A projekt képei
Képre kattintva nagyban és galériában nyílik!

25 %-os készültség

Csapadékvíz 1

Csapadékvíz 2

50 %-os készültség

Csapadékvíz 3

Csapadékvíz 4

75 %-os készültség

Csapadékvíz 5

Csapadékvíz 6

100 %-os készültség

Csapadékvíz 7

Csapadékvíz 8

Csapadékvíz 9

Csapadékvíz 10

Csapadékvíz 11

Csapadékvíz 12

Csapadékvíz 13

Csapadékvíz 14

Csapadékvíz 15

Csapadékvíz 16

June

1 Falunap

  • Időpont: Saturday 12:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete

4 Nemzeti Összetartozás Napja megemlékezés

  • Időpont: Tuesday 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark
September

14 Őszköszöntő

  • Időpont: Saturday 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek