Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Nem lép perbe a község

2020. február 13., csütörtök 06:19

A közös önkormányzati hivatalhoz tartozó települések kijelölése és a közös önkormányzati hivatalról szóló megállapodás pótlásával kapcsolatos közigazgatási jogvita miatti perbe történő belépésről tárgyalt szerdán a képviselő-testület.

A rendkívüli ülésen az előzményeket Papp Attila idézte fel. Mint azt a polgármester elmondta:

  • Törvényi kötelezettségből adódóan 2013. március 1. napjával Szákszend Község Önkormányzata és Kömlőd Község Önkormányzata létrehozta a Szákszendi Közös Önkormányzati Hivatalt, Szákszend székhellyel.
  • Kömlőd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2019. október 23-án megtartott alakuló ülésén döntést hozott, hogy a Szákszendi Közös Önkormányzati Hivatalt meg kívánja szüntetni.
  • Szákszend község lakosságszáma 2019. január 1-jén 1487 fő volt, nem éri el a 2000 főt, ezért nem tud önálló hivatalt alakítani. Az önkormányzat továbbra is közös önkormányzati hivatal létrehozására kötelezett.
  • A 2019. november 14-én tartott rendkívüli ülésen a Képviselő-testület arról döntött, hogy tudomásul veszi a Szákszendi Közös Önkormányzati Hivatal megszűnik 2019. december 31-én.
  • Ezen az ülésen fejezte ki szándékát a testület, hogy közös önkormányzati hivatalt kíván létrehozni Császár Község Önkormányzatával. A Császárral történő társulásnak jogszabályi akadályai vannak. Ettől függetlenül Császár Község Önkormányzata Képviselő-testülete kifejezte, hogy közös önkormányzati hivatalt kíván létrehozni Szákszend községgel.
  • A november 14-i testületi ülésen kifejezte szándékát a testület, hogy amennyiben Császárral nem tud társulni, akkor Oroszlány Város Önkormányzatával kíván létrehozni közös önkormányzati hivatalt.
  • Oroszlány Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2019. november 21-i rendkívüli ülésén döntött arról, hogy elutasítja Szákszend Község Önkormányzatának közös önkormányzati hivatal létrehozására irányuló kezdeményezését.

A további eseményekről több alkalommal beszámoltunk, de ami az ügy érdemi részét illeti, Kancz Csaba kormánymegbízott 2020. január 1. napjával kijelölte az oroszlányi járáson belül Oroszlány várost és Szákszend községet közös önkormányzati hivatalhoz tartozó településeknek. Emiatt Oroszlány Város Önkormányzata közigazgatási pert indított a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal határozata megsemmisítése iránt, és azonnali jogvédelmet kért.

2020. február 10. napján érkezett a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság végzése, mely szerint Szákszend Község Önkormányzatának, mint érdekeltnek lehetősége van a perbelépésre.

A polgármesteri előterjesztés azt javasolta, hogy a község ne vegyen részt a jogvitában, így a döntéshozók az alábbi határozatot fogadták el: az Oroszlány Város Önkormányzata által a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal alperes ellen, a közös önkormányzati hivatalhoz tartozó települések kijelölése és a közös önkormányzati hivatalról szóló megállapodás pótlásával kapcsolatos jogvita miatt indított per tárgyában nem kíván a perbelépés lehetőségével élni.

május

12 Szákszendi Forgatag

  • Időpont: vasárnap 11:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete
június

1 Falunap

  • Időpont: szombat 13:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete

4 Nemzeti Összetartozás Napja megemlékezés

  • Időpont: kedd 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark

Alkotói pályázat

2024. február 23., péntek 05:00

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma alkotói pályázatot hirdet iskolások részére.

Bővebben

Lucfenyők pusztulása

2024. január 26., péntek 05:00

2023-ban felgyorsult a kerti lucfenyők pusztulása hazánkban. A Magyar Kutatási Hálózat debreceni Atommagkutató Intézetének klíma- és környezetkutatóiként az Izotópklimatológiai és Környezetkutató Központ HUN-REN Atommagkutató Intézet tanulmányt készít, amely felhívja a figyelmet a klímaváltozás hazánkat is érintő, gyors jelenségeire, hatásaira.

Bővebben

Igazgatási szünet

2023. december 20., szerda 17:51

Az Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal 2023. december 27-étől 2024. január 2-ig igazgatási szünetet tart.

Bővebben

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. október 18., szerda 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek