Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Nem lép perbe a község

2020. February 13., Thursday 06:19

A közös önkormányzati hivatalhoz tartozó települések kijelölése és a közös önkormányzati hivatalról szóló megállapodás pótlásával kapcsolatos közigazgatási jogvita miatti perbe történő belépésről tárgyalt szerdán a képviselő-testület.

A rendkívüli ülésen az előzményeket Papp Attila idézte fel. Mint azt a polgármester elmondta:

 • Törvényi kötelezettségből adódóan 2013. március 1. napjával Szákszend Község Önkormányzata és Kömlőd Község Önkormányzata létrehozta a Szákszendi Közös Önkormányzati Hivatalt, Szákszend székhellyel.
 • Kömlőd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2019. október 23-án megtartott alakuló ülésén döntést hozott, hogy a Szákszendi Közös Önkormányzati Hivatalt meg kívánja szüntetni.
 • Szákszend község lakosságszáma 2019. január 1-jén 1487 fő volt, nem éri el a 2000 főt, ezért nem tud önálló hivatalt alakítani. Az önkormányzat továbbra is közös önkormányzati hivatal létrehozására kötelezett.
 • A 2019. november 14-én tartott rendkívüli ülésen a Képviselő-testület arról döntött, hogy tudomásul veszi a Szákszendi Közös Önkormányzati Hivatal megszűnik 2019. december 31-én.
 • Ezen az ülésen fejezte ki szándékát a testület, hogy közös önkormányzati hivatalt kíván létrehozni Császár Község Önkormányzatával. A Császárral történő társulásnak jogszabályi akadályai vannak. Ettől függetlenül Császár Község Önkormányzata Képviselő-testülete kifejezte, hogy közös önkormányzati hivatalt kíván létrehozni Szákszend községgel.
 • A november 14-i testületi ülésen kifejezte szándékát a testület, hogy amennyiben Császárral nem tud társulni, akkor Oroszlány Város Önkormányzatával kíván létrehozni közös önkormányzati hivatalt.
 • Oroszlány Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2019. november 21-i rendkívüli ülésén döntött arról, hogy elutasítja Szákszend Község Önkormányzatának közös önkormányzati hivatal létrehozására irányuló kezdeményezését.

A további eseményekről több alkalommal beszámoltunk, de ami az ügy érdemi részét illeti, Kancz Csaba kormánymegbízott 2020. január 1. napjával kijelölte az oroszlányi járáson belül Oroszlány várost és Szákszend községet közös önkormányzati hivatalhoz tartozó településeknek. Emiatt Oroszlány Város Önkormányzata közigazgatási pert indított a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal határozata megsemmisítése iránt, és azonnali jogvédelmet kért.

2020. február 10. napján érkezett a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság végzése, mely szerint Szákszend Község Önkormányzatának, mint érdekeltnek lehetősége van a perbelépésre.

A polgármesteri előterjesztés azt javasolta, hogy a község ne vegyen részt a jogvitában, így a döntéshozók az alábbi határozatot fogadták el: az Oroszlány Város Önkormányzata által a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal alperes ellen, a közös önkormányzati hivatalhoz tartozó települések kijelölése és a közös önkormányzati hivatalról szóló megállapodás pótlásával kapcsolatos jogvita miatt indított per tárgyában nem kíván a perbelépés lehetőségével élni.

May

3 Szendi búcsú

 • Időpont: Sunday 10:00
 • Helyszín: Munkás Szent József Templom

10 Kisbúcsú

 • Időpont: Sunday 10:00
 • Helyszín: Szendi sportpálya

31 Hősök napja

 • Időpont: Sunday 16:00
 • Helyszín: Világháborús Emlékművek
June

13 Falunap

 • Időpont: Saturday 15:00
 • Helyszín: Szákszend Rendezvénytér

19 Iskolai ballagás

 • Időpont: Friday 17:00
 • Helyszín: Szákszendi Öveges József Általános Iskola
Mozaik

Felhívás

2020. April 1., Wednesday 06:38

2020. szeptemberétől új, 10 hónapos, szakképesítést adó rendőr szakképzés indul, melyre a jelentkezési határidő 2020. április 30.

Bővebben

Rendkívüli felhívás!

2020. March 23., Monday 08:30

Felhívjuk a horgászok figyelmét, akik megyénk Duna szakaszán és a még üzemelő horgászvizek területein hódolnak kedvtelésüknek a mellékelt szabályokra.

Bővebben

Felhívás

2020. March 19., Thursday 19:22

Szákszend Község Önkormányzata a koronavírus fertőzés terjedésével kapcsolatban az idősek egészségének és életének megóvása érdekében gondoskodik a 70 év felettiek ellátásáról.

Bővebben

Kedves szákszendi kisgyermekes családok!

2020. March 4., Wednesday 13:58

Szákszend Község Önkormányzata Rossmannos tisztasági csomag felajánlást kapott a Végső Vár Alapítványtól, melynek elnöke Székely Béla. A csomagot Szákszend közigazgatási területén élő 0-14 éves korú gyermekek kapják.

Bővebben

Többen házasodtak

2020. January 28., Tuesday 06:04

Az előzetes adatok szerint 2019 első tizenegy hónapjában a születések száma 1,5, a halálozásoké 0,8%-kal kevesebb volt, mint 2018 azonos időszakában.

Bővebben

Iskolapadban

2020. January 10., Friday 06:49

A köznevelés és felsőoktatás képzésein 1,8 millióan tanulnak – olvasható a Statisztikai Hivatal most megjelent összesítésében.

Bővebben

Címünk

Szákszendi Közös Önkormányzati Hivatal
2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

 • Hétfő: 8 - 17 óráig
 • Szerda: 8 - 16 óráig
 • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek