Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Falus András: El kellene rendelni zárt térben a maszkhasználatot

2022. August 5., Friday 10:01

Meg vagyok győződve arról, hogy el kellene rendelni zárt térben a maszkhasználatot – nyilatkozta a Népszavának Falus András immunológus, egyetemi tanár azt követően, hogy a kormányzat által szerdán közzétett fertőzöttségi számok erőteljes felfutást jeleznek a járványban.

Eszerint egy hét alatt összesen 96-an veszítették életüket koronavírusban, és 1593-an vannak kórházban. Egy héttel korábban ez a két adat 54, illetve 1345 volt, azaz az elhunytak száma egy hét alatt majdnem duplázódott.

A mostanihoz hasonló számokat legutóbb az ötödik hullám lefelé tartó időszakában lehetett látni. Hétről-hétre több fertőzöttet igazolnak: ezen a héten 21 840 új esetet azonosítottak, míg múlt héten 14 402, két hete pedig 10 255 volt ez a szám. Ezen adatokat nagyon nehéz kontextusba helyezni, mivel azt már nem hozzák nyilvánosságra, mennyi tesztelést hajtanak végre. Az emelkedés viszont egyértelmű.

Ugyancsak nehézkes az éves szintű összehasonlítás, mivel most már csak hetente hozzák nyilvánosságra az adatokat, miközben a korábbi gyakorlat a napi közlés volt. Falus András több okot lát, ami miatt megnövekedtek az esetszámok. Egyrészt a koronavírus omikron BA.5 alvariánsa – mely jelenleg a világon a legelterjedtebb – olyan antigéneket tartalmaz, ami eltér az eredeti, vuhani törzstől.

Mindez azt jelenti, hogy az oltás csak korlátozott mértékben hat. Emellett az emberek is megunták az óvatosságot és elfeledkeztek a védekezésről. Azt tanácsolja, hogy aki már háromszor-négyszer beoltotta magát, az adassa be az ismétlő oltást, az ugyanis a betegség súlyos következményeitől megvéd.

Falus András nem számol semmiféle korlátozás bevezetésével, aminek könnyen lehet súlyos következménye, főleg akkor, amikor megérkezik az influenzajárvány. – Minél több ember fertőződik meg, annál nagyobb a valószínűsége, hogy olyanok is elkapják a betegséget, akik erre rosszul reagálnak – figyelmeztetett.

Szintén a járvány erősödését mutatja a koronavírus örökítőanyagának emelkedése a szennyvízben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közlése szerint a vizsgált városok közül Budapesten, Egerben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Székesfehérváron és Veszprémben volt magasabb az érték. A többi mintavételi hely esetében a tendencia stagnáló. Csökkenés egyik városban sem látható.

October

6 Koszorúzással egybekötött megemlékezés az aradi vértanúk tiszteletére

  • Időpont: Thursday 16:00
  • Helyszín: Emlékpark (Csillag utca bejáró)

Megyehét

2022. September 30., Friday 05:59

Október 8-án Oroszlányban MOZDUL A MEGYE – szurkoljunk Szákszend csapatának!

Bővebben

KOR-HATÁRTALANUL

2022. September 29., Thursday 13:31

Endrei Judit előadása szeptember 30-án 16 órától a szákszendi Községháza nagytermében.

Bővebben

További drágulás

2021. September 8., Wednesday 06:14

2021. júliusban a fogyasztói árak átlagosan 4,6%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál – olvasható a KSH gyorsjelentésében. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen.

Bővebben

Még kevesebbet ér a forint

2021. May 12., Wednesday 21:55

2021. áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 5,1%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen – áll a KSH gyorsjelentésében.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek