Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Figyelj, gyalogos! Gyalogos, figyelj!

2023. January 25., Wednesday 12:40

Ez év első három hetében a Komárom-Esztergom vármegyében bekövetkezett személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek majdnem 30%-ban érintett volt gyalogos személy.

Az előző évek tapasztalata, hogy télen gyakoribbá válnak a gyalogos elütések. Az idei évben az alábbi gyalogosokat érintő balesetek történtek vármegyénk útjain:

Január 10-én 5 óra körül Esztergomban, a Táti úton egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyet nem kellő körültekintéssel közelítette meg egy személygépkocsi vezetője. Elütötte a szabályosan áthaladó gyalogost, aki súlyos sérüléseket szenvedett.

Még ezen a napon 13 óra 30 perckor az 1-es számú főúton Tatabányán, a Szabadság tér kereszteződésénél egy gyermek a forgalomirányító fényjelző készülék tilos jelzése ellenére átfutott a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen. Az érkező személygépkocsi vészfékezése ellenére már nem tudott megállni, a gyermek súlyosan sérült.

Január 13-án 18 óra körül a 8156-os számú úton Környebánya térségében egy gyermek az útpadkáról körültekintés nélkül az úttesten átfutott. Az érkező személygépkocsi vészfékezés ellenére elütötte őt és súlyos sérülést okozott.

Január 17-én reggel Oroszlányon, a Dózsa György út és a Bánki Donát út kereszteződésében egy mikrobusz vezetője nem adott elsőbbséget a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen szabályosan áthaladó fiatalkorú személynek, aki az esetet könnyű sérülésekkel megúszta.

Január 19-én délben Tatabányán, a Dózsa György úton egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyre lelépő gyalogosnak az érkező személygépkocsi nem adott elsőbbséget, a gyalogos itt is súlyosan sérült.

Január 20-án 16 órakor Szomoron, a Vörösmarty utca és az Arany János utca kereszteződésében egy gyermek körültekintés nélkül lépett az úttestre. Egy személygépkocsi elütötte, szerencsére könnyen sérült.

A korai sötétedés még lakott területen belül, közvilágítással ellátott útszakaszon is nehezíti az észlelést, amit néhol tovább ront a világítás hiánya, vagy gyenge illetve változó minősége. Szürkületben, szakadó esőben, havazásban csökken a látótávolság, sötétben nehezebb megítélni a járművek haladási sebességét, távolságát, ugyanakkor a vizes, havas útburkolaton hosszabb féktávolságra kell számítani.

A téli időszakban a változékony időjárás, az ingadozó hőmérséklet, a különböző halmazállapotú csapadék, a köd miatt csökkent látótávolság tudatos felkészülést igényel a közlekedésben résztvevőktől. Egyik napról a másikra, sőt napszakonként is változnak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell.

Gyalogosan csak alapos körültekintést követően lépjenek az úttestre, ha meggyőződtek annak veszélytelenségéről. Számítsanak rá, hogy a hosszabb fékút miatt a járművek nehezebben tudnak megállni. A járművezetők fokozott óvatossággal, csökkentett sebességgel közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, valamint azokat az útszakaszokat, ahol a gyalogosok megjelenésére lehet számítani (iskolák, bevásárló központok, piacok, buszmegállók környéke). A forgalomirányító fényjelző készülékek jelzéseinek betartása mindenki számára kötelező!

A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a szülőket, pedagógusokat, hogy a téli időszakban még alaposabban hívják fel a gyermekek figyelmét arra, hogy kellő körültekintéssel keljenek át az úttesten!

Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság

March

14 1848/49. évi Forradalom és Szabadságharc Emléknapja megemlékezés

 • Időpont: Thursday 15:00
 • Helyszín: Szákszend, Faluház előtt
May

12 Szákszendi Forgatag

 • Időpont: Sunday 11:00
 • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete
June

1 Falunap

 • Időpont: Saturday 13:00
 • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete

4 Nemzeti Összetartozás Napja megemlékezés

 • Időpont: Tuesday 15:00
 • Helyszín: Szákszend, Emlékpark

Alkotói pályázat

2024. February 23., Friday 05:00

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma alkotói pályázatot hirdet iskolások részére.

Bővebben

Lucfenyők pusztulása

2024. January 26., Friday 05:00

2023-ban felgyorsult a kerti lucfenyők pusztulása hazánkban. A Magyar Kutatási Hálózat debreceni Atommagkutató Intézetének klíma- és környezetkutatóiként az Izotópklimatológiai és Környezetkutató Központ HUN-REN Atommagkutató Intézet tanulmányt készít, amely felhívja a figyelmet a klímaváltozás hazánkat is érintő, gyors jelenségeire, hatásaira.

Bővebben

Igazgatási szünet

2023. December 20., Wednesday 17:51

Az Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal 2023. december 27-étől 2024. január 2-ig igazgatási szünetet tart.

Bővebben

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. October 18., Wednesday 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Népszámlálás: csökkent Magyarország népessége

2023. February 16., Thursday 12:09

Sajtótájékoztató keretében ismertette a 2022. évi népszámlálás előzetes eredményeit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 2022. október 1-jén, a népszámlálás eszmei időpontjában Magyarország népessége 9 millió 604 ezer fő volt, a lakások száma pedig 4 millió 593 ezer.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

 • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
 • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
 • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek