Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Figyelj, gyalogos! Gyalogos, figyelj!

2023. January 25., Wednesday 12:40

Ez év első három hetében a Komárom-Esztergom vármegyében bekövetkezett személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek majdnem 30%-ban érintett volt gyalogos személy.

Az előző évek tapasztalata, hogy télen gyakoribbá válnak a gyalogos elütések. Az idei évben az alábbi gyalogosokat érintő balesetek történtek vármegyénk útjain:

Január 10-én 5 óra körül Esztergomban, a Táti úton egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyet nem kellő körültekintéssel közelítette meg egy személygépkocsi vezetője. Elütötte a szabályosan áthaladó gyalogost, aki súlyos sérüléseket szenvedett.

Még ezen a napon 13 óra 30 perckor az 1-es számú főúton Tatabányán, a Szabadság tér kereszteződésénél egy gyermek a forgalomirányító fényjelző készülék tilos jelzése ellenére átfutott a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen. Az érkező személygépkocsi vészfékezése ellenére már nem tudott megállni, a gyermek súlyosan sérült.

Január 13-án 18 óra körül a 8156-os számú úton Környebánya térségében egy gyermek az útpadkáról körültekintés nélkül az úttesten átfutott. Az érkező személygépkocsi vészfékezés ellenére elütötte őt és súlyos sérülést okozott.

Január 17-én reggel Oroszlányon, a Dózsa György út és a Bánki Donát út kereszteződésében egy mikrobusz vezetője nem adott elsőbbséget a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen szabályosan áthaladó fiatalkorú személynek, aki az esetet könnyű sérülésekkel megúszta.

Január 19-én délben Tatabányán, a Dózsa György úton egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyre lelépő gyalogosnak az érkező személygépkocsi nem adott elsőbbséget, a gyalogos itt is súlyosan sérült.

Január 20-án 16 órakor Szomoron, a Vörösmarty utca és az Arany János utca kereszteződésében egy gyermek körültekintés nélkül lépett az úttestre. Egy személygépkocsi elütötte, szerencsére könnyen sérült.

A korai sötétedés még lakott területen belül, közvilágítással ellátott útszakaszon is nehezíti az észlelést, amit néhol tovább ront a világítás hiánya, vagy gyenge illetve változó minősége. Szürkületben, szakadó esőben, havazásban csökken a látótávolság, sötétben nehezebb megítélni a járművek haladási sebességét, távolságát, ugyanakkor a vizes, havas útburkolaton hosszabb féktávolságra kell számítani.

A téli időszakban a változékony időjárás, az ingadozó hőmérséklet, a különböző halmazállapotú csapadék, a köd miatt csökkent látótávolság tudatos felkészülést igényel a közlekedésben résztvevőktől. Egyik napról a másikra, sőt napszakonként is változnak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell.

Gyalogosan csak alapos körültekintést követően lépjenek az úttestre, ha meggyőződtek annak veszélytelenségéről. Számítsanak rá, hogy a hosszabb fékút miatt a járművek nehezebben tudnak megállni. A járművezetők fokozott óvatossággal, csökkentett sebességgel közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, valamint azokat az útszakaszokat, ahol a gyalogosok megjelenésére lehet számítani (iskolák, bevásárló központok, piacok, buszmegállók környéke). A forgalomirányító fényjelző készülékek jelzéseinek betartása mindenki számára kötelező!

A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a szülőket, pedagógusokat, hogy a téli időszakban még alaposabban hívják fel a gyermekek figyelmét arra, hogy kellő körültekintéssel keljenek át az úttesten!

Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Nincs esemény rögzítve!

Lakossági fórum

2023. February 21., Tuesday 05:42

Meghívó lakossági fórumra február 27-én 15 órára Szákszend helyi építési szabályzatának módosítása kapcsán.

Bővebben

Igazgatási szünet

2022. December 13., Tuesday 05:59

Tisztelt Ügyfeleink!


Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal 2022.12.23. napjától 2023. január 2-ig igazgatási szünetet tart.

Bővebben

Népszámlálás: csökkent Magyarország népessége

2023. February 16., Thursday 12:09

Sajtótájékoztató keretében ismertette a 2022. évi népszámlálás előzetes eredményeit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 2022. október 1-jén, a népszámlálás eszmei időpontjában Magyarország népessége 9 millió 604 ezer fő volt, a lakások száma pedig 4 millió 593 ezer.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek