Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Lesz többlettámogatás

2023. March 24., Friday 05:49

A szákszendi testület januári ülésén tárgyalt legutóbb a település csapadékvíz-elvezetésének fejlesztéséről, mert a közbeszerzési eljárás során kiderült, hogy a megvalósítás jócskán meghaladja a rendelkezésre álló fedezet mértékét, ezért többlettámogatási kérelmet kell benyújtaniuk. A március 22-ei ülésre már azzal a jó hírrel érkezett Papp Attila Csaba polgármester, hogy megkapták az 55 millió forintot meghaladó többlettámogatást, így az össztámogatás értéke 105 millióra növekedett, amiből már megvalósítható a fejlesztés.

Az ülés nyílt részében 11 napirendet tárgyaltak a képviselők, szintén a két ülés közötti beszámolóból derült ki, hogy megkezdődtek a tereprendezési munkálatok a Mini Bölcsőde udvarán, a polgármester mindenki számára köszönetét fejezte ki, aki akár a kétkezi munkájával, akár eszközzel segítette azt.

A képviselők módosították az első lakáshoz jutók támogatásáról és egyéb lakáscélú támogatásokról szóló, egyébként 2016-tól hatályos önkormányzati rendeletet, miután idén bevezették a szociális vetítési alapot, amely felváltja a szociális területen az öregségi nyugdíjminimumot, a helyi rendeletben az volt a viszonyítási alap. A rendelet felülvizsgálatakor úgy ítélték meg, hogy a támogatásoknál indokolt a jogosultsági feltételek megváltoztatása, mert az elszabadult infláció és az emelkedett bérek miatt szinte senki sem lenne jogosult a támogatásra, miközben a falu érdeke azt kívánja, hogy minél több fiatal telepedjen ott le, illetve hogy megtartsák őket. Idén a szociális vetítési alap összege 28.500 forint, az elfogadott módosítás szerint támogatásban részesíthető rászorultság alapján minden olyan igénylő, akinél a családjában a kérelem benyújtását megelőző fél évben az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 600 %-át, a gyermekeit egyedül nevelő szülő esetén pedig a 900 %-át.

Az ülésen határoztak arról is, hogy az önkormányzat megállapodást köt az ebrendészeti feladatok ellátására az oroszlányi önkormányzat tulajdonában álló, Bokodi úti ebrendészeti teleppel, amely kiválóan működik és folyamatos a fejlesztése. Dr. File Beáta jegyző kérdésre válaszolva elmondta, hogy a telep munkatársai jelzésre azonnal indulnak majd Szákszendre. Ehhez mindkét önkormányzat részéről szükség lesz kijelölt kapcsolattartóra, mivel a lakossági bejelentések a hivatalban tehetőek majd meg. A téma kapcsán merült fel Hartmann Imre alpolgármester részéről az állatkínzás kérdése, amelyre sajnos épp a közelmúltban Szákszenden is akadt példa, a kutya, mire odaértek az állatmentők, elpusztult. A történtekről a polgármester elmondta, hogy feljelentés történt, őt is értesítették, ki is ment a helyszínre. A hír a közösségi médiában is elterjedt, reméli visszatartó erő lesz. Azt is hozzátette, hogy az önkormányzat ilyen esetekben nem járhat el, ha valaki ilyesmit tapasztal, az vagy az állatvédőknél, vagy a rendőrségen tehet bejelentést.

A folytatásban a testület fél millió forintos támogatást szavazatott meg a Szákszendi Református Egyházközség számára, amely az elmúlt időszakban majdnem 14 millió forintos pályázati forrást kapott a templom belső felújítására, de az összeg nem fedezi a teljes költséget, ahhoz az egyházközségnek majdnem 2 millió forintos önrészt kell biztosítania.

Papp Attila Csaba polgármester szóbeli kiegészítésében elhangzott, hogy a testület az egyház számára 2019-ben 1 millió forint támogatást ítélt meg, de az önkormányzat rossz anyagi helyzete miatt azt a következő évben vissza kellett vonnia, miközben azokban az években az egyházak kaptak nagyobb összegű támogatást a beruházások elvégzésére, csak református maradt ki. A kérelem, most, több év elteltével érkezett, és már az önkormányzati forrás is biztosított.

Az ülés további részében módosították a Szákszendi Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ szakmai dokumentumait, amely a Mini Bölcsőde tervezett gyermeklétszám bővítése és bölcsődei szolgáltatás nyújtása miatt vált szükségessé, majd ismét tárgyaltak a Kiskuckó Napközi Otthonos Óvoda nyári zárva tartásáról. Mint Papp Attila Csaba polgármester elmondta, részt vett egy nevelőtestületi értekezleten, és úgy látja, hogy 2 hét valóban nem elegendő lezárni egy nevelési évet és megnyitni egy újat, ezért támogatja, hogy az intézmény augusztus 14-étől szeptember 4-éig tartson zárva. A testület elfogadta a javaslatát.

March

14 1848/49. évi Forradalom és Szabadságharc Emléknapja megemlékezés

 • Időpont: Thursday 15:00
 • Helyszín: Szákszend, Faluház előtt
May

12 Szákszendi Forgatag

 • Időpont: Sunday 11:00
 • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete
June

1 Falunap

 • Időpont: Saturday 13:00
 • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete

4 Nemzeti Összetartozás Napja megemlékezés

 • Időpont: Tuesday 15:00
 • Helyszín: Szákszend, Emlékpark

Lucfenyők pusztulása

2024. January 26., Friday 05:00

2023-ban felgyorsult a kerti lucfenyők pusztulása hazánkban. A Magyar Kutatási Hálózat debreceni Atommagkutató Intézetének klíma- és környezetkutatóiként az Izotópklimatológiai és Környezetkutató Központ HUN-REN Atommagkutató Intézet tanulmányt készít, amely felhívja a figyelmet a klímaváltozás hazánkat is érintő, gyors jelenségeire, hatásaira.

Bővebben

Igazgatási szünet

2023. December 20., Wednesday 17:51

Az Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal 2023. december 27-étől 2024. január 2-ig igazgatási szünetet tart.

Bővebben

Szociális tűzifa támogatás

2023. November 8., Wednesday 11:39

Kérelem az Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal Szákszendi Kirendeltségén kérhető, benyújtani 2024. január 19-éig lehet.

Bővebben

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. October 18., Wednesday 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Népszámlálás: csökkent Magyarország népessége

2023. February 16., Thursday 12:09

Sajtótájékoztató keretében ismertette a 2022. évi népszámlálás előzetes eredményeit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 2022. október 1-jén, a népszámlálás eszmei időpontjában Magyarország népessége 9 millió 604 ezer fő volt, a lakások száma pedig 4 millió 593 ezer.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

 • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
 • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
 • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek