Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Veszélyben az uniós mézágazat

2023. május 5., péntek 06:37

Bár a mézpiac problémáit csak részben oldaná meg az ukrán importtilalom, az olcsó, vám nélkül beérkező tételek kiszorulása így is segítene az ágazat helyzetén – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Bross Péter. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerint nemcsak itthon, hanem az Európai Unióban is nagy a baj, az olcsó ukrán és a hamis kínai méz mára teljesen kiszorította az EU-ban megtermelt mézet a piacról.

Egy év alatt bedöntötte az európai uniós mézpiacot a korlátlanul, vám nélkül beáramló ukrán méz. Hazánk ugyan nemrég importtilalmat rendelt el az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékekre, köztük a mézre is, az intézkedés azonban egyelőre nem felel meg az európai uniós szabályoknak. Brüsszel azóta elismerte a probléma súlyosságát, és az uniós szintű megállapodás is megszületett az importtilalomról, amíg hazánk a gabona mellett számos agrártermékre – köztük a mézre – is, az EU szabályozása csupán 4 terményre terjed majd ki.

Nagy István agrárminiszter tájékoztatása szerint a hazai intézkedés mindaddig életben marad, amíg az uniós szabályozás életbe nem lép. Hogy mi lesz a többi termékkör sorsa, egyelőre nem tudni, a Brüsszellel kötött megállapodás értelmében azonban úgy tűnik, hogy a méhészeket érintő importtilalom nem lesz hosszú életű.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke szerint az uniós mézpiac problémája nem egyedül az ukrán méz jelenlétére vezethető vissza, azonban a vám nélkül és sokszor jóval a piaci áraknál olcsóbban érkező ukrán méz megadta a kegyelemdöfést az ágazatnak.

A szakember elmondta: a nyugat-európai mézkiszerelő vállalkozások receptje egyszerű. Annak érdekében, hogy az üzletláncok által elvárt, olcsó termékeket tudják szállítani, a termékeiket kétharmad részt hamis kínai mézzel töltik meg, amit dömpingárú ukrán mézzel javítanak fel. Ukrajnában egyébként az alacsony életszínvonal miatt sokan kezdtek el méhészkedéssel foglalkozni, s ma már a világ harmadik legnagyobb méztermelő országaként tartják számon. Az ötszázezer méhész országában évente mintegy százezer tonna mézet pergetnek ki, aminek fele, közel ötvenezer tonna az EU-ban köt ki.

Az ukrán mézimport 2020-ban érte el a csúcsát, akkor 55 ezer tonna érkezett keleti szomszédunktól, tavaly ennél valamivel kevesebb, 46 ezer tonna ukrán mézet vásárolt az unió. Ugyanakkor míg korábban az ukrán méz vámmal érkezett a közösségbe, s így valamelyest versenyképesek maradtak az EU-s mézek is, a háború kitörése óta korlátlan mennyiségben érkező, vám nélküli tételek már jóval olcsóbbnak számítanak.

Arról nem is beszélve, hogy a háborús ország méhészei igyekeztek minél előbb megszabadulni a méztől, hiszen azonnal pénzre volt szükségük. Az árak emiatt nagyot estek az uniós, s így a hazai piacon is. Bross Péter szerint a tavaly áprilisi nagybani felvásárlási árakhoz képest az idén közel negyven százalékkal csökkent az akácméz ára hazánkban. Ilyen árakon csak azok a méhészek adják el a mézet, akiket a hite¬leik törlesztése erre rákényszerít.

Az elmúlt egy évben teljesen lebénult a piac, a méz áll a raktárakban. Azok a méhészek, akik nem közvetlenül a fogyasztóknak értékesítenek, nem vagy csak nagyon nyomott áron, korlátozott mennyiségben tudják eladni a mézet – mutatott rá az OMME elnöke.

A szakember szerint a helyzet nemcsak hazánkban ilyen rossz, ugyanezzel a problémával küzdenek a román, a francia és az osztrák méhészek is. Bross Péter ugyanakkor jelezte: a hazai méhészek üdvözlik a kormány által elrendelt importtilalmat, amely ugyan nem oldja meg egészében az ágazat problémáját, de így is komoly segítséget jelenthet. – Ha nem áramlik be korlátlanul az országba az ukrán méz, már egy lépést tettünk annak érdekében, hogy rendeződjön a mézpiac helyzete, és az árak ismét elfogadható szintre kerülhetnek – fogalmazott az elnök.

május

12 Szákszendi Forgatag

  • Időpont: vasárnap 11:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete
június

1 Falunap

  • Időpont: szombat 13:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete

4 Nemzeti Összetartozás Napja megemlékezés

  • Időpont: kedd 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark

Pályázati felhívás

2024. április 30., kedd 11:54

A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság pályázatot hirdet középiskolák és szakiskolák első, második vagy harmadik évfolyamán tanuló roma származású fiatalok tanulmányai eredményes befejezésének elősegítésére és a rendőri pálya választásának ösztönzésére a 2024/2025. tanévre.

Bővebben

Alkotói pályázat

2024. február 23., péntek 05:00

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma alkotói pályázatot hirdet iskolások részére.

Bővebben

Lucfenyők pusztulása

2024. január 26., péntek 05:00

2023-ban felgyorsult a kerti lucfenyők pusztulása hazánkban. A Magyar Kutatási Hálózat debreceni Atommagkutató Intézetének klíma- és környezetkutatóiként az Izotópklimatológiai és Környezetkutató Központ HUN-REN Atommagkutató Intézet tanulmányt készít, amely felhívja a figyelmet a klímaváltozás hazánkat is érintő, gyors jelenségeire, hatásaira.

Bővebben

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. október 18., szerda 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek