Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Az aradi vértanúkra emlékeztünk

2023. október 7., szombat 16:10

A magyar honvédsereg 13 tábornokára és Magyarország első alkotmányos miniszterelnökére, Batthyány Lajosra, vagyis az aradi vértanúkra emlékeztek október 6-án délután Szákszenden.

Az Emlékparkban felállított kopjafánál a Himnusz közös eléneklése után köszöntötték a intézmények, az önkormányzat és az egyházak képviselőit, majd Papp Attila Csaba beszédet mondott a szabadságharc áldozataiért.

A polgármester hangsúlyozta, hogy bár a harcot elbukták, de a szabadságért küzdő hazafiak halála mégsem volt hiábavaló, hiszen nemzetünk elindult a polgári fejlődés útján. A függetlenség kivívása nem jöhetett volna létre, ha a különböző nemzetiségek nem fogtak volna össze a közös cél érdekében. Az aradi vértanúk és a szabadságharc többi mártírja önmagukat is feláldozták a hazaszeretet és a nemzet iránt érzett alázat oltárán. Papp Attila Csaba ugyanezt az összefogást és az önös érdekek háttérbe helyezését kívánta a ma élő honfitársainknak is, hogy mi is emelt fővel állhassunk majd utódjaink és az utókor előtt. Az elgondolkoztató szavak után az Öveges József Általános Iskola növendékeié volt a főszerep, akik a szabadságharc leveréséről, illetve a kegyetlen megtorlásról mutattak be műsort Maninger Mariann tanárnő felkészítésében. Az előadás legszívszorítóbb része a kivégzés napjának felidézése volt, amikor a 13 vértanú és Batthyány Lajos életének utolsó perceit idézték fel a szereplők.

A megrendítő előadás után az önkormányzat nevében Papp Attila Csaba polgármester és Hartmann Imre alpolgármester, illetve az Általános Iskola nevében Palotainé Papp Éva intézményvezető és Pordán Jánosné tanítónő elhelyezték a kegyelet koszorúit az emlékműnél, majd a megemlékezés a Szózat eléneklésével zárult.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

május

12 Szákszendi Forgatag

  • Időpont: vasárnap 11:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete
június

1 Falunap

  • Időpont: szombat 13:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete

4 Nemzeti Összetartozás Napja megemlékezés

  • Időpont: kedd 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark

Ne váljon áldozattá!

2024. május 6., hétfő 05:53

Fogadja meg a Tatabányai Rendőrkapitányság tanácsait az online csalás megelőzése érdekében.

Bővebben

Pályázati felhívás

2024. április 30., kedd 11:54

A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság pályázatot hirdet középiskolák és szakiskolák első, második vagy harmadik évfolyamán tanuló roma származású fiatalok tanulmányai eredményes befejezésének elősegítésére és a rendőri pálya választásának ösztönzésére a 2024/2025. tanévre.

Bővebben

Alkotói pályázat

2024. február 23., péntek 05:00

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma alkotói pályázatot hirdet iskolások részére.

Bővebben

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. október 18., szerda 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek