Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Közmeghallgatás köz nélkül

2023. október 19., csütörtök 13:04

Idén is hatezer forintos karácsonyi utalvánnyal ajándékozzák meg a 70 éven felülieket és fél millió forinttal támogatja az önkormányzat a szeptemberben bejegyezett Szákszendi Polgárőr Egyesületet – a többi között ezekről is határozott október 18-ai ülésén a képviselő-testület, az ülést követő közmeghallgatáson több közérdekű bejelentés is elhangzott, ám azon egyetlen érdeklődő sem jelent meg.

Papp Attila Csaba polgármesteri beszámolójából azt emelte ki, hogy megkezdődött a gyalogos-átkelőhely kivitelezése, megkötötték a műszaki ellenőri szerződést. A fedezetet a költségvetésben elkülönítették, egyben reményét fejezte ki, hogy elegendő is lesz. Később, a közmeghallgatás során a témához kapcsolódva azt is elmondta, hogy már kiírták a kivitelezői pályázatot, az átkelő várhatóan a jövő év elején elkészül a Faluházzal szemben.

A folytatásban arról döntött a testület, hogy idén is 6 000 Ft-os támogatásban részesítik karácsonyi utalvány formájában a településen életvitelszerűen élő 70. életévüket betöltött szákszendi lakosokat, s természetesen a 14 év alatti gyerkőcökhöz is „bekopogtat majd a Télapó”a kétezer forint értékű mikuláscsomaggal.

Az önkormányzat 43 erdei köbméter tűzifa vásárlásához nyert támogatást. A szociális célú tűzifa támogatásról készített és elfogadott előterjesztés szerint az önkormányzat a rendelkezésre álló keret mértékéig legfeljebb 5 erdei köbméter tűzifa segélyben részesíti a feltételeknek megfelelő rászorulókat. Szociális célú tűzifa juttatást az kérelmezhet, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 600 %-át (idén 171.000 Ft), egyedül élő esetén pedig a havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 750 %-át (idén 213.750 Ft).

Az ülésen a költségvetés módosításáról is határoztak, ez azért vált szükségessé, mert az „Élhető települések” pályázat keretében az önkormányzat 66.506.809 Ft támogatást nyert a Faluház külső felújítására, eszközbeszerzésre, valamint klímaberendezésre, és az összeg már meg is érkezett a számlára.

Nyáron alakult meg a Szákszendi Polgárőr Egyesület, a civil szervezetek névjegyzékébe szeptember 4-én jegyezték be. Az egyesület elnöke, Varajti Gizella kérelmet nyújtott be a képviselő-testülethez, melyben egymillió forintos támogatást kért – a többi között – felszerelésre, ruházatra, miután induló egyesületként szűkösek az anyagi lehetőségeik. A polgármester szóbeli kiegészítésében elmondta, hogy az indulás valóban minden szervezet számára nehéz, ám jelenleg az önkormányzat félmillió forintot tud kigazdálkodni. Azt is hozzátette, hogy a továbbiakban a költségvetés összeállításakor terveznek majd további támogatással, hiszen szükség van a polgárőrökre, történtek olyan események a faluban, melyek megelőzhetőek lettek volna a közreműködésükkel, és a rendezvények biztosításánál is számítanak rájuk.

Voltak már itt próbálkozások, és vannak rossz emlékeim, ezért szeretném tudni, hogy kik az egyesület tagjai? – hangzott el Hartmann Imre alpolgármestertől, majd Varajti Gizella az alapítók név szerinti ismertetését követően így fogalmazott: igyekeztem olyan embereket toborozni, akikben megbízhatok, és akikre számíthatok. A feladatot mindenki a szabadidejében látja el, munka mellett, de törekszünk majd arra, hogy minél többet járőrözzünk, leginkább az éjjeli órákban, mert gondot jelent – például – az illegális hulladéklerakás és a csatangoló gyerekek. S ha felkérést kapunk, természetesen a rendezvényeken is ott leszünk.

Így már a szüreti felvonuláson debütáltak is, a bemutatkozásuk az alpolgármester szerint jól sikerült, de hozzátette, hogy a következő támogatás megítélése előtt alaposan vizsgálják meg, mit tettek addig le az asztalra. Dr. File Beáta jegyző arra hívta fel a figyelmet, hogy a most megszavazott félmillió forint szerződés szerinti felhasználását is szigorúan ellenőrzik, szakmai beszámolót is kell majd a szervezetnek készítenie, az lehet az alapja egy újabb forrás biztosításának.

A zárt ülést követő közmeghallgatás változatlan körben, állampolgári érdeklődő részvétele nélkül zajlott. Azon a polgármester elmondta, hogy a csapadékvíz-elvezetés fejlesztése a terveknek és ütemezésnek megfelelően halad, a bölcsőde hátsó kerítése pedig november közepére elkészül. Az időben megkötött szerződésnek köszönhetően a bankautomata elhelyezése is megvalósul a jövő hónapban a Faluházban, miután a 2000 fő alatti településekre a jövőben az MBH Bank Nyrt. nem biztosít bankautomatát.

május

12 Szákszendi Forgatag

  • Időpont: vasárnap 11:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete
június

1 Falunap

  • Időpont: szombat 13:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete

4 Nemzeti Összetartozás Napja megemlékezés

  • Időpont: kedd 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark

Ne váljon áldozattá!

2024. május 6., hétfő 05:53

Fogadja meg a Tatabányai Rendőrkapitányság tanácsait az online csalás megelőzése érdekében.

Bővebben

Pályázati felhívás

2024. április 30., kedd 11:54

A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság pályázatot hirdet középiskolák és szakiskolák első, második vagy harmadik évfolyamán tanuló roma származású fiatalok tanulmányai eredményes befejezésének elősegítésére és a rendőri pálya választásának ösztönzésére a 2024/2025. tanévre.

Bővebben

Alkotói pályázat

2024. február 23., péntek 05:00

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma alkotói pályázatot hirdet iskolások részére.

Bővebben

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. október 18., szerda 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek