Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja

2024. április 20., szombat 05:00

Fedezze fel a magyar népi kultúra színes világát a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napján, amelyet 2024-ben is megrendeznek április 27-én és 28-án. Ez a különleges esemény évről évre lehetőséget biztosít arra, hogy a helyi tájházak és múzeumok az érdeklődők figyelmének középpontjába kerüljenek.

Az ünnepi nap alkalmából izgalmas és színes programokkal, egyedi lehetőségekkel nyílnak meg a kapuk, hogy a látogatók betekintést nyerjenek a paraszti kultúra gazdag hagyományába.

2013 óta minden évben a Szent György napját követő hétvégén kerül megrendezésre ez a hagyományteremtő esemény, amely nemcsak a tavaszi állatkihajtás emlékét idézi fel, hanem a természet és az emberek újjászületésére is felhívja a figyelmet.

A Tájházak Napján a látogatók számos izgalmas és interaktív program közül választhatnak. A hagyományos kézműves foglalkozásoktól kezdve, mint a fazekasság, a szövészet vagy a kosárfonás, egészen a népi ételek készítéséig, mindenki találhat magának való elfoglaltságot. A gyerekek számára külön programokat szerveznek, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg a régi eszközökkel és mesterségekkel.

Ezen a különleges napon együtt ünnepelhetjük a tavaszt és a kulturális megújulást, amint a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok kinyitják kapuikat és szívüket a nagyközönség előtt.

A teljesség igénye nélkül néhány helyszín a XII. Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja kínálatából.

Balatonkenese is csatlakozott a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége által meghirdetett Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja eseményhez. Április 27-én a Kenesei Tájház ingyenesen látogatható és számos programot kínál:

kemencés ételek, sonka kóstolás, szalonnasütés, állatsimogató, kézműves foglalkozások, nemezelés és kötélverés, népzene és táncház a Kákics Zenekarral, tárlatvezetés.

Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeum a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napján április 27-én 14 órai kezdettel a Szent György – napi kalandozások a Gabonamúzeumban! című rendezvényére várja a családokat. Kézműves foglalkozás, családi kincskereső játék, tárlatvezetés a Gajdács-tanyában és a Csókási-szélmalomban, mese, tombola és sok más egyéb áll a kínálatban.

Április 27-én és 28-án 10 órától folyamatos tárlatvezetéssel várják a látogatókat a Bodrogkisfaludi Tájházban. Ezen kívül nemezelés és 3D-s csodaszarvas készítése is folyik majd, készül egy üstben Jókai bableves, a gyermekek pedig állatokat is simogathatnak.

Minden hagyományőrző és hagyományszerető vendéget nagy szeretettel várnak Buzsákon április 27-én. Lesz ingyenes tárlatvezetés a Tájházban, hímző asszonyok, kézműves vásár, fafaragás, póni lovagoltatás, népi fajátékok, kosárfonás, hogy csak néhányat említsünk a kínálatból.

Többek között kézi hímzésű virágos falvédők kiállításával, a Textildíszítő Kör virághímzési és horgolási bemutatójával, a Gyóni Géza Nyugdíjas Klub és a Dabasi Dalkör tagjainak virágos dalaival, verseivel, meséivel várják a látogatókat Gyónon. Április 27-én megemlékeznek a 90 évvel ezelőtt átadott főközlekedési útvonal a Gyóni Beton átadására is, ezért hívták meg az ország különböző pontjáról érkező, évek óta Dabason, a motoros felvonulásban résztvevő 150-200 motorkerékpárost a tájház meglátogatására és az általuk az ország több tájházától érkező virágok elszállítására.

Az esemény országos megnyitójára Noszvajon kerül sor április 27-én, ez alkalomból Noszvaj hagyományait bemutató nap lesz a Gazdaházban. A programok között szerepel májuskosár készítés, helyi termék és kézműves vásár, nemezelők, gyertyaöntők, kosárfonók, mézeskalácsosok tartanak kézműves foglalkozásokat, sok néptánc, népzene, s befűtik a Gazdaház kemencéit is Finom sütemények, s a noszvaji üstben főtt leves is kóstolható lesz.

Április 27-én az érdeklődők megismerhetik a Vasi-hegyhát és az oszkói szőlőhegyen élők egykori életmódját, paraszti kultúráját, és felfigyelhetnek mindarra, ami a hagyományos tudásból hasznosítható, újra élhető modern világunkban is. A nap folyamán meghatározott időpontokban szakvezetéssel mutatják be a pincetájház épületét és berendezését (prés, régi háti permetező, cserépkotyogó, fahordók, szőlődaráló…stb.), a Hegypásztor pincéket a tókától a pajtákig.

Kék-fehér forgatag várja a látogatókat április 27-én az Ócsai Tájházban. A kékfestő viseletek és a kék hímzett kötények bájos világába hívják az érdeklődőket egy időutazásra az ócsai Öregfaluba. Az Ócsai Tájház portái és az Ócsai Református Műemlék Templom tárlatai ezen a napon ingyenesen látogathatók. A családi délelőttön az ócsai hímzésmintákkal, kékfestő viseletekkel ismerkedhetnek kicsik és nagyok, autentikus és formabontó, mai alkotó tevékenységek mentén. Játszóudvar, mesefalu várja az apróságokat, a nyitott műhelyekben pedig mézeskalácsot sütnek, varrnak, hímeznek, faragnak és rejtélyeket oldanak meg.

Április 26-án, pénteken reggeltől késő délutánig gyerekcsoportokat fogadnak Öcsödön, a Körös Tájházban, akiket a helyi egyesület tárgyalkotói a szalma-és csuhéfonás, mézeskalács készítés, hímzés, selyemfestés világába avatnak be, de végezhetnek papírfonást is újrahasznosított anyaggal. Mindezeken kívül lesz énektanulás is népdalkör tagjainak bevonásával. A gyerekeknek bemutatják a tájházat, a berendezést, vezetést tartanak az udvari góréban kialakított szabadtéri gyűjteménynél is. Április 27-én, szombaton helyi és régióbeli csoportokra számítanak a Tájházban, a látogatók a helyi József Attila Emlékházat is megtekinthetik.

Április 27-én, szombaton 14.30-tól a Szajki Tájház udvarában Vitéz László és az elátkozott malom vásári bábjátékot adja elő: Pály János bábművész. A piros sipkás, vidám fickó palacsintasütőjével tanítja móresre az ördögöket.. Sziporkázó, életvidám kesztyűs bábjáték ez, melyet vásári mutatványok előznek meg. A bábelőadás után 15.30-tól Güth Csilla kézműves foglalkozására kerül sor az újrahasznosítás jegyében. Kézügyességet, koncentrációt, kreativitást fejlesztő játék is egyben, aminek csak a fantázia szab határt, esetleg az olló.

A Szaporcai Cifraház kinyitja kapuit a látogatók előtt április 27-én, akik megnézhetik a házat, a megújult falvédő kiállítást, és újra megkóstolhatják a már jól ismert, az udvari kemencében sült rétest.

A szegedi Napsugaras Tájház vépi játszóházban ágyásjelölőket, virág kaspókat, kosarakat, kerti mécseseket, ügyességi játékokat lehet készíteni. Mindezek mellett a tájház egész nap ingyenes tárlatvezetéssel, kultúrsétákkal, furfangos fejtörőkkel várja a látogatókat április 27-én.

május

12 Szákszendi Forgatag

  • Időpont: vasárnap 11:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete
június

1 Falunap

  • Időpont: szombat 13:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete

4 Nemzeti Összetartozás Napja megemlékezés

  • Időpont: kedd 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark

Pályázati felhívás

2024. április 30., kedd 11:54

A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság pályázatot hirdet középiskolák és szakiskolák első, második vagy harmadik évfolyamán tanuló roma származású fiatalok tanulmányai eredményes befejezésének elősegítésére és a rendőri pálya választásának ösztönzésére a 2024/2025. tanévre.

Bővebben

Alkotói pályázat

2024. február 23., péntek 05:00

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma alkotói pályázatot hirdet iskolások részére.

Bővebben

Lucfenyők pusztulása

2024. január 26., péntek 05:00

2023-ban felgyorsult a kerti lucfenyők pusztulása hazánkban. A Magyar Kutatási Hálózat debreceni Atommagkutató Intézetének klíma- és környezetkutatóiként az Izotópklimatológiai és Környezetkutató Központ HUN-REN Atommagkutató Intézet tanulmányt készít, amely felhívja a figyelmet a klímaváltozás hazánkat is érintő, gyors jelenségeire, hatásaira.

Bővebben

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. október 18., szerda 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek