Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Büszke lehet Szákszend a közbiztonságára

2022. április 22., péntek 10:30

Egy zárt ülés keretében tárgyalt napirenddel együtt 7 előterjesztés várt az április 20-ai ülésen a szákszendi képviselő-testületre, akik – a falu egésze nevében – büszkék lehetnek a község közbiztonságára és az Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal munkájára, együttműködésére.

A két ülés közötti eseményekről készült beszámolóban Papp Attila Csaba polgármester – a többi között – a „Felelős állattartás elősegítése”, a kutyák, macskák ivartalanításához kiírt pályázaton elnyert 1,5 millió forintos támogatás sikeres felhasználásáról is tájékoztatott, kiemelve, hogy a remények szerint nagyban segíti a nem kívánatos elszaporodás megelőzését.

A képviselő-testület ülésein már több alkalommal merült fel – korábban szülői jelzés alapján – a Kiskuckó Napközi Otthonos Óvodában folyó óvodai pedagógiai munka. A polgármester az ülésen arról tájékoztatta a képviselőket, hogy külső szakértő általi ellenőrzés kérésével kereste meg az Oktatási Hivatal Győri Pedagógiai Központ vezetőjét.

A család- és gyermekjóléti szolgálat elmúlt évi tevékenységéről készült beszámolóból – a többi között – kiderült, hogy a Mini Bölcsödében gondozott 7 kisgyermek között nem volt hátrányos helyzetű, a védőnő sem küldött jelzést a gyermekjóléti szolgálat felé, viszont a védőnő a munkája során tapasztalt, jelzést nem igénylő problémákat így írta le: igénytelenség a lakókörnyezet iránt, higiéniás problémák, megélhetési nehézségek, a gyermekekkel nem játszanak, nem beszélgetnek eleget a szülők.

Az óvoda összegzése a 2021. októberi állapot szerint 45, ebből 2 hátrányos, 2 sajátos nevelésű igényű gyermeket, és 3 olyan apróságot tartalmazott, akiknek gyámjuk van. A beszámoló kiemelte a pandémia okozta nehézségeket, a rendezvényeik zárt körűvé válását, s hogy a szülők nem nyerhettek betekintést az óvodai életbe.

Az általános iskola tájékoztatója az „észlelt gyermekvédelmi problémákat” magasra értékelte. Az intézményvezető a számos problémából kettő emelt ki: a motiválatlanságot és a neveltségi szint romlását.

2021-ben öt regisztrált bűncselekményt követtek el Szákszenden: kétszer indítottak büntetőeljárást ittas vezetés, egyszer okirattal visszaélés vétsége miatt. A másik két bűncselekmény egy helyi család örökösödési vitájában egymás ellen tett feljelentések miatt generálódott, végül az ittas vezetéseken kívül egyetlen eljárásban sem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése. Szákszend közrendjéről, közbiztonságáról összességében elmondható, hogy a rendőrkapitányság működési területén belül bűnügyileg a legkevésbé fertőzött – állt Dr. Bolehradsky Szilveszter, az Oroszlányi Rendőrkapitányság kapitányságvezetőjének beszámolójában. A kapitányságvezető egyéb elfoglaltságai miatt nem lehetett jelen személyesen az ülésen, ott a képviselők számára az együttműködésért, a körzeti megbízott felé tanúsított támogatásért Hruby Ottó őrnagy mondott köszönetet, egyben jelezte: szerencsés lenne, ha a településen helyi polgárőrség is segítené a munkájukat. Hartmann Imre alpolgármester hozzászólásában örömét fejezte ki Szákszend kiemelkedő közbiztonsága kapcsán, s azért, hogy egy igen talpraesett körzeti megbízott felügyeli a faluban a területet. A polgárőrségre visszatérve pedig arról biztosította az őrnagyot, hogy a létrehozásának kérdése nincs levéve napirendről.

Az Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal elmúlt évi munkájáról dr. File Beáta jegyző tájékoztatott, részletesen ismertetve a szakmai csoportok, területek tevékenységét. A jegyző szóbeli kiegészítésében a két hivatal rendkívül jó együttműködését emelte ki, s mint mondta, nagyon hatékonyan és kölcsönösen segítik egymás munkáját. Az előterjesztés elfogadásakor a képviselő-testület köszönetét fejezte ki a Közös Önkormányzati Hivatal dolgozóinak az elmúlt évben végzett kiemelkedő munkájáért.

Az egyebek napirend keretében Papp Attila Csaba polgármester pályázatokhoz kapcsolódóan jó és kevésbé kedvező történésekről is beszámolt. Szákszend tavaly 50 millió forintot nyert el komplex vízrendezési fejlesztésekre, az elkészült tervek azonban 72 millió forintos kivitelezési költséget jeleznek. Az biztos, hogy a különbözetet a falu nem tudja biztosítani, ezért a polgármester tárgyalásokat kezdeményezett a keretösszeg megemelése érdekében. Jó hír, hogy a Faluház belső felújítására, festésre, színpad rekonstrukcióra 12 millió forintos támogatás érkezik a községbe, és várhatóan még ebben a hónapban beüzemelhetik a pályázaton nyert elektromos kisteherautót.

május

12 Szákszendi Forgatag

  • Időpont: vasárnap 11:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete
június

1 Falunap

  • Időpont: szombat 13:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete

4 Nemzeti Összetartozás Napja megemlékezés

  • Időpont: kedd 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark

Alkotói pályázat

2024. február 23., péntek 05:00

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma alkotói pályázatot hirdet iskolások részére.

Bővebben

Lucfenyők pusztulása

2024. január 26., péntek 05:00

2023-ban felgyorsult a kerti lucfenyők pusztulása hazánkban. A Magyar Kutatási Hálózat debreceni Atommagkutató Intézetének klíma- és környezetkutatóiként az Izotópklimatológiai és Környezetkutató Központ HUN-REN Atommagkutató Intézet tanulmányt készít, amely felhívja a figyelmet a klímaváltozás hazánkat is érintő, gyors jelenségeire, hatásaira.

Bővebben

Igazgatási szünet

2023. december 20., szerda 17:51

Az Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal 2023. december 27-étől 2024. január 2-ig igazgatási szünetet tart.

Bővebben

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. október 18., szerda 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek