Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Hamarosan itt a tavaszi óraátállítás

2024. március 26., kedd 05:00

Március 31-én, húsvétvasárnap hajnalban ismét átállítjuk az órákat, és elkezdődik a nyári időszámítás. Az óraátállítás, bár az időmérő eszközök digitális korában már egyre kevésbé jelent manuális beavatkozást, továbbra is sokak számára okoz kellemetlenséget. A tavaszi átállítás sokak számára egy kisebb alváshiányt és az időérzék megzavarását jelenti, amely számos fizikai és pszichológiai hatást eredményezhet.

Az emberek között megoszlanak a vélemények az óraátállításról. Sokan úgy érzik, hogy az egyik napról a másikra történő időváltozás megbontja a mindennapi rutinjukat és álmatlanságot okoz, mások viszont élvezik a hosszabb nappalokat és az esti sötétedés későbbi beköszöntét.

Az emberi szervezet biológiai órája igazodott nappalokhoz és éjszakákhoz. Ezt a természetes ritmust cirkadián ritmusnak nevezzük, és ez befolyásolja például a pulzusszámot, a vérnyomást és a testhőmérsékletet is. Az óraátállítással azonban egyik napról a másikra felborul a belső óránk rendje is, ami komoly hatással lehet fizikai és mentális állapotunkra.

A kutatások kimutatták, hogy a tavaszi óraátállítás káros hatással lehet a szerveztünkre rövid és hosszú távon is. Kialakul egy mini jetlag, aminek során az ember cirkadián ritmusa nem egyezik meg az óra által mutatott idővel. Ez hosszú távon növelheti a stresszt és az elhízás kockázatát is.

Rövid távon általában fáradtság, alvászavar, koncentrációs zavarok, ingerültség és emésztési zavarok jelentkezhetnek az átállítást követő napokban.

Az óraátállítás hagyománya egészen az 1916-ig nyúlik vissza, ekkor került sor az első óraátállításra, a Német Császárság és az Osztrák-Magyar Monarchia területén. Eredeti célja az energiatakarékosság volt, hiszen a naposabb időszakokban kevesebb mesterséges világításra volt szükség. Azonban azóta sok kritika érte ezt a gyakorlatot, és rendszeresen vitatják valódi hasznát.

Bár az óraátállítás lehetővé teszi az egy órával hosszabb nappali fény kihasználását, az ezzel járó egészségügyi és társadalmi következmények sokak szerint meghaladják az esetleges energiamegtakarítást.

Az uniós tagállamok között továbbra sem sikerült teljes egységességre jutni az óraátállítás eltörlésével kapcsolatban. Habár az Európai Parlament már korábban határozott az óraátállítás megszüntetéséről és 2019-ben megszavazta ennek lehetőségét, a tagállamoknak még dönteniük kell, hogy a nyári vagy a téli időszámítást választják-e a továbbiakra. Ebben a kérdésben még Magyarország is a döntés előtt áll.

Március 31-én, húsvétvasárnap hajnalban veszi kezdetét a nyári időszámítás, 2:00-ról 3:00-ra állítjuk az órákat. Ahogy az emberek egyre inkább kritikusak lesznek az óraátállítással szemben, a változásra való törekvés is egyre erősödik. De mindaddig, amíg az óraátállítás a mindennapjaink része marad, érdemes odafigyelnünk az alkalmazkodásra és az egyéni igényeinkre a változások idején.

május

12 Szákszendi Forgatag

  • Időpont: vasárnap 11:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete
június

1 Falunap

  • Időpont: szombat 13:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete

4 Nemzeti Összetartozás Napja megemlékezés

  • Időpont: kedd 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark

Alkotói pályázat

2024. február 23., péntek 05:00

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma alkotói pályázatot hirdet iskolások részére.

Bővebben

Lucfenyők pusztulása

2024. január 26., péntek 05:00

2023-ban felgyorsult a kerti lucfenyők pusztulása hazánkban. A Magyar Kutatási Hálózat debreceni Atommagkutató Intézetének klíma- és környezetkutatóiként az Izotópklimatológiai és Környezetkutató Központ HUN-REN Atommagkutató Intézet tanulmányt készít, amely felhívja a figyelmet a klímaváltozás hazánkat is érintő, gyors jelenségeire, hatásaira.

Bővebben

Igazgatási szünet

2023. december 20., szerda 17:51

Az Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal 2023. december 27-étől 2024. január 2-ig igazgatási szünetet tart.

Bővebben

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. október 18., szerda 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek