Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Akár börtön is járhat egy csokor virágért

2023. March 7., Tuesday 11:09

A tavasz első hírnökeit már néhol csodálni lehet a természetben: a hóvirág mellett a téltemető és a tőzike is nyílik az erdőkben. Ezek védett növényeknek számítanak: leszedésüket szigorúan büntetik. Szálanként tízezer forintos bírságot, egy csokorért pedig akár szabadságvesztést is kiszabhat a hatóság.

A 2000-es évekig általános nőnapi ajándéknak számított a hóvirágcsokor, amelyet alkalmi árusok úton-útfélen árultak pár száz forintért aluljárókban és piacokon - írta az Index. Ma már ez jóval többe kerülne! 2005 óta ugyanis természetvédelmi oltalom alatt áll a növény: száljának eszmei értéke tízezer forint, százezer forintos károkozás pedig már bűncselekménynek számít, így egy legalább tizenegy szálas csokorért akár szabadságvesztést is kiszabhatnak.

A jogszabály szerint a természetvédelmi területeken található élővilág területi oltalomban részesül, a védett fajokat pedig akkor is oltalom illeti meg, ha élőhelyük ezeken kívül esik. Magyarország háromezer növényfajából 733 védett, közülük pedig 87 fokozottan védett. A 2000-es évek óta 37 százalékkal nőtt az oltalom alatt álló növényfajok száma.

A törvény szerint ezeknek az egyedeknek a veszélyeztetése, károsítása, elpusztítása, természetes élőhelyéről való elmozdítása, forgalomba hozatala természetkárosításnak minősül, ami mennyiségétől függően a faj értéke szerinti pénzbírsággal sújtható, illetve ha összértéke meghaladja a fokozottan védett egyedek legmagasabb pénzben kifejezett értékének kétszeresét, az akár egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A fokozottan védett fajokban bárminemű károkozás bűncselekménynek minősül. Ez annak köszöngető, hogy hazánkban, illetve a Kárpát-medencében tíz alatti élőhelyen fordulnak elő, és különösen sérülékeny a populációjuk.

A régióban egyedüli vadon termő kikeleti hóvirág szedése a legtöbb környező országban szintén tilos, de Ausztriában annyit még hazavihet a kiránduló, amit két ujjával átér. Magyarországon az ezredfordulóig volt ennek hagyománya, de tömeges pusztításával jelentős csökkenésnek indult a hazai állomány. A legnagyobb gondot a hagymák kiásása jelentette. A Dunántúlon nagy telepeket tettek tönkre, országszerte ipari mértéket öltött ennek kitermelése ugyanis a hollandiai piacon nagy összegeket adtak egy-egy hóvirág hagymájáért. A gyengébb egyedeket hagyták hátra, így csak ezek tudtak itthon szaporodni. A zalai állományt viselte meg leginkább a tömeges pusztítás.

Az őshonos fajták megőrzése érdekében került 2005-ben természetvédelmi oltalom alá kedvenc kikeleti virágunk. Azt is szem előtt kell tartani, hogy ez a virág mindenhol oltalom alatt áll, akkor is, ha az árokparton vagy a szomszéd kertjében nyílik.

A boltokban árusított cserepes hóvirágok teljesen legálisan árulhatók, ugyanis nem az itthon őshonos kikeleti, hanem török-ázsiai eredetű fajokról van szó: a pompás-, a redőslevelű- és a (gyűjtőjéről elnevezett) Voronov-hóvirág. A természetben felbukkanó védett növényhez képest nagyobb szárral és virággal rendelkeznek, de kertbe ültetve később ugyanúgy elszaporodva, telepeket alkotnak.

September

14 Őszköszöntő

 • Időpont: Saturday 15:00
 • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete
October

4 Aradi Vértanúk Emléknapja megemlékezés

 • Időpont: Friday 15:00
 • Helyszín: Szákszend, Emlékpark

12 Szüreti felvonulás

 • Időpont: Saturday 14:00
 • Helyszín: Szákszend

22 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja megemlékezés

 • Időpont: Tuesday 15:00
 • Helyszín: Szákszend, Emlékpark
November

8 Idősek napja

 • Időpont: Friday 16:00
 • Helyszín: Szákszend, Faluház

Blue Combat Day

2024. July 5., Friday 05:58

Oroszlányban rendezi meg július 13-án a Blue Combat Day elnevezésű rendőrségi programot a Komárom-Esztergom vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Bővebben

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. October 18., Wednesday 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

 • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
 • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
 • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek