Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Kitüntető díjakról és babaköszöntő csomagról is határoztak

2024. March 21., Thursday 13:53

Az idei évben alanyi jogon járó 70 ezer forint értékű babaköszöntő csomagot vehetnek át Szákszenden az újszülöttek szülei. A támogatás természetesen azokat a családokat is megilleti, akiknél már megérkezett a baba – a többi között erről is határoztak március 20-ai ülésükön a szákszendi képviselők.

Papp Attila Csaba polgármester a két ülés között történt fontosabb eseményekről készült beszámolójából a Faluházat érintő fejlesztést emelte ki: a projekt keretében a hőszivattyú hűtő-fűtő klímaberendezés kiviteli terveinek és tervezői költségvetésének elkészítésére már elfogadták a nyertes ajánlatot bruttó 317.500 Ft-al.

A képviselők második napirendként tárgyalták és egybehangzóan elfogadták a községi kitüntető díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló rendelet, amellyel három elismerést alapítottak. A jövőben a Szákszend Községért Elismerést azon személynek vagy szervezetnek lehet adományozni, akik (amelyek) Szákszend községért végzett több éves önzetlen munkájukkal a község és lakosság számára kiemelkedőt és maradandót alkottak. A Szákszend Község Ifjú Tehetsége Díj azon 30. életévét be nem töltött személyeknek adományozható, akik országos vagy nemzetközi versenyeken kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, a fizikai, illetve a szellemi teljesítmény területén példát mutattak, a közösségért végzett munkájukkal hozzájárultak a község fejlődéséhez. A Szákszend Község Szolgálatáért Díj olyan személyeknek adományozható, akik a falu közéletében köztisztviselőként, közalkalmazottként, egészségügyi dolgozóként, vagy a közbiztonság területén kiemelkedő munkát végeztek.

Az ülés további részében módosították a szociális igazgatásról és a szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendeletet. A polgármester szóbeli kiegészítésében elhangzott, hogy a rendelet a mini bölcsődei ellátást szabályozta, az intézmény viszont tavaly júniustól bölcsődei szolgáltatást nyújt. Egyrészt ezért vált szükségessé a módosítás, másrészt a lakásfenntartási támogatás jogosultsági feltételei 2017 óta változatlanok, miközben a fogyasztói árak azóta közel 50%-kal nőttek. Az öregségi nyugdíj havi átlagösszege is emelkedett 2017-től 2023-ra közel 68%-ra, ezért a támogatotti körből többen kiszorultak. Az elfogadott módosítás szerint lakásfenntartási támogatásra az a személy jogosult, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg 128.250 Ft-t, egyedül élő vagy egyedülálló esetén a 185.250 Ft-t.

A szociális helyzet alapján nyújtott babakelengye támogatás mellett minden, az idei évben született szákszendi újszülöttet babaköszöntő csomaggal üdvözöl Szákszend Község Önkormányzata nevében a polgármester, a csomag jövedelemhatártól és rászorultságtól függetlenül jár – határoztak a képviselők. A babaköszöntő csomagra az a gyermek jogosult, akinek legalább az egyik szülője, szülő hiányában törvényes képviselője a gyermek születésekor a településen állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, és életvitelszerűen a településen él. A csomag formája természetbeni, egyszeri, legfeljebb 70.000 Ft értékű támogatás, amely babaápolási szereket és a gyermek gondozását segítő termékeket tartalmaz.

A testületi ülésen határoztak arról is, hogy pályázatot írnak ki a Szákszendi Kiskuckó Napközi Otthonos Óvoda magasabb óvodavezető beosztásának betöltésére, elfogadták a fogorvosi ügyeleti ellátás hozzájárulási díjemelését, Dr. Tóth Csaba háziorvos és Wessel Tünde körzeti védőnő beszámolóját a közegészségügy 2023. évi helyzetéről, Takács Gyöngyi, a Szákszendi Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ vezetője és Kovács Laura kirendeltségvezető tájékoztatóját a falu elmúlt évi szociális alapszolgáltatási tevékenységéről, az egyebek napirendben pedig beigazolódott, milyen hasznosak a közterületi kamerák. Gyerekcsíny történt ugyanis, árvácskákat és közterületi díszeket tulajdonítottak el, de mint kiderült, a gyerekek ajándéknak szánták. A szülőket értesítették, a csínytevés következményeitől eltekintettek.

June

1 Falunap

  • Időpont: Saturday 12:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete

4 Nemzeti Összetartozás Napja megemlékezés

  • Időpont: Tuesday 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark
September

14 Őszköszöntő

  • Időpont: Saturday 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete

Ne váljon áldozattá!

2024. May 6., Monday 05:53

Fogadja meg a Tatabányai Rendőrkapitányság tanácsait az online csalás megelőzése érdekében.

Bővebben

Pályázati felhívás

2024. April 30., Tuesday 11:54

A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság pályázatot hirdet középiskolák és szakiskolák első, második vagy harmadik évfolyamán tanuló roma származású fiatalok tanulmányai eredményes befejezésének elősegítésére és a rendőri pálya választásának ösztönzésére a 2024/2025. tanévre.

Bővebben

Alkotói pályázat

2024. February 23., Friday 05:00

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma alkotói pályázatot hirdet iskolások részére.

Bővebben

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. October 18., Wednesday 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek