Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Parlagfű: komoly büntetés járhat érte

2024. March 21., Thursday 13:46

Jelentősen emelkedett a parlagfű miatt kiszabott növényvédelmi bírságok száma és összege is 2023-ban a korábbi évekhez képest, különösen a belterületeken, ahol összesen 94 esetben szabtak ki büntetést – írja a penzcentrum.hu.

Tavaly a legmagasabb belterületi büntetés 750 ezer forint volt, összesen 4 122 000 forintot fizettek be a parlagfüves belterületi ingatlanok tulajdonosai. Összesen 94 esetben, 125 000 négyzetméternyi belterületet érintően szabtak ki növényvédelmi bírságot a megyei kormányhivatalok a parlagfű miatt. A külterületeken 1845 bírsághatározat született, összesen 2685 hektárnyi területet érintően. Ezek esetében a kiszabott összes büntetés 94 752 000 forint volt. Az elmúlt parlagfűszezonban a legnagyobb, kormányhivatalok által parlagfű miatt kirótt büntetés 3 750 000 forint volt.

A bírságolási tendencia emelkedik, ugyanis 2022-ben összesen 57 esetben szabott ki növényvédelmi bírságot a Nébih belterületeken a parlagfű miatt, összesen 2 627 000 forintot fizettek az ingatlantulajdonosok, 2021-ben pedig csupán 27 esetben büntettek belterületen a parlagfű miatt, akkor összesen 1 590 000 forint büntetést fizettek az ingatlanok tulajdonosai.

A tavalyi időjárás kedvezett a parlagfűnek

A parlagfű elterjedése és megjelenése a terület hasznosításától és az adott év időjárásától függően változik. Az olyan területeken, ahol már több éve zárt növénytakaró van, nem tud gondot okozni a parlagfű. A tavalyi évben a több hullámban érkező csapadék és a meleg időjárás kedvező feltételeket teremtettek a parlagfű csírázásához és fejlődéséhez, így intenzív védekezésre volt szükség. Idén azonban egy esetleges tavaszi lehűlés vagy a kevés csapadék még gátat vethet a parlagfű terjedésének, bár a szakemberek jelenleg arra számítanak, hogy a korai felmelegedés hatására a talaj hőmérséklete is hamar emelkedésnek indul, és ez beindítja a talajban lévő magok csírázását.

A Nébih Parlagfű Bejelentő Rendszere 2013 óta működik, az interneten bárki jelentheti az általa észlelt parlagfüves területet. Külterület esetén GPS-koordinátákat is meg kell adni, belterületi ingatlanok esetén pedig a pontos címet írjuk be.

Azt is fontos tudni, hogy a parlagfű elsősorban a frissen bolygatott területeken fordul elő, tehát a növények tömeges kelésére a mezőgazdasági területeken hamarosan beinduló agrotechnikai munkálatokat követően lehet számítani. A tömeges virágzás idén is augusztusban várható, de a védekezést a földhasználók még a virágbimbók kialakulása előtt, júniusban kötelesek elkezdeni. Aki e kötelezettségének nem tesz eleget, arra növényvédelmi bírságot szabnak ki, melynek összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Ha a földhasználó három éven belül ismételten nem tesz eleget kötelezettségének, a bírságot másfélszeresére kell emelni.

A parlagfű az ország minden részén jelen van, és százezrek szenvednek a növény pollenje okozta tünetektől.

June

1 Falunap

  • Időpont: Saturday 12:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete

4 Nemzeti Összetartozás Napja megemlékezés

  • Időpont: Tuesday 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark
September

14 Őszköszöntő

  • Időpont: Saturday 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete

Ne váljon áldozattá!

2024. May 6., Monday 05:53

Fogadja meg a Tatabányai Rendőrkapitányság tanácsait az online csalás megelőzése érdekében.

Bővebben

Pályázati felhívás

2024. April 30., Tuesday 11:54

A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság pályázatot hirdet középiskolák és szakiskolák első, második vagy harmadik évfolyamán tanuló roma származású fiatalok tanulmányai eredményes befejezésének elősegítésére és a rendőri pálya választásának ösztönzésére a 2024/2025. tanévre.

Bővebben

Alkotói pályázat

2024. February 23., Friday 05:00

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma alkotói pályázatot hirdet iskolások részére.

Bővebben

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. October 18., Wednesday 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek