Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Szombaton rendezik meg az Emlékhelyek napját

2024. May 9., Thursday 10:59

Május 11-én rendezi meg idén a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) az Emlékhelyek napját, amelyen a szervezők országszerte mintegy hatvan helyszínen több száz programmal várják a látogatókat a Nemzeti és Történelmi Emlékhelyeken – tájékoztatta a NÖRI az MTI-t.

A közlemény szerint az Emlékhelyek napja nyitórendezvénye szombaton 10 órakor lesz Kiskőrösön, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumban, ahol az Év Emlékhelye-díjat is átadják.

Budapesten, a Fiumei úti sírkertben az Emlékhelyek napja előestéjén, pénteken 20 órától Vecsei H. Miklós és Balla Gergely (Platon Karataev) Mondjad, Atikám! című előadását lehet megtekinteni József Attila sírja mellett. Másnap tematikus sétákra várja a NÖRI az érdeklődőket. A sétákon a Fiumei úti sírkert mellett a Salgótarjáni utcai zsidó temetőt és a Nemzeti Gyászparkot lehet megismerni. Szombaton este pedig éjszakai zseblámpás túra várja a legbátrabbakat.

A Trefort-kert történelmi emlékhely szervezésében Budapest belvárosának szívében tartanak vezetett sétát ezen a napon. Az ELTE Bölcsészettudományi Kar campusán az érdeklődők nemcsak Magyarország legrégebbi egyetemének múltjába nyerhetnek bepillantást, de megismerhetik az itt található épületek, emlékművek történetét is.

A Várkapitányság szervezésében a látogatók bejárhatják az 1848-49-es forradalom és szabadságharc helyszíneit a budai Várban. A résztvevők megnézhetik, hogy melyik épületből szabadította ki a forradalmi tömeg Táncsics Mihályt 1848. március 15-én, megtudhatják, hogyan erősítette meg a Vár védelmét Heinrich Hentzi, miként készítette elő a támadást Görgei Artúr, és arról is hallhatnak, hogy hogyan zajlott az 1849-es májusi ostrom.

A Szegedi Dómban a Dömötör-tornyot és Aba-Novák Vilmos freskóit lehet megtekinteni idegenvezetés keretében, az egri várban többek között izgalmas gyerekprogramok várják a legkisebbeket, akik kisvitézi próbán is részt vehetnek. Ezen a napon a látogatók ingyenesen tekinthetik meg az Eger, 1552 című filmet az egri vár mozitermében. A Salgótarján történelme iránt érdeklődőket a Dornyay Béla Múzeumba várják. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Szent István keresztény hagyatéka – a magyar szentkorona vármegyéi című új kiállítását rendkívüli tárlatvezetés keretében lehet megnézni. Emellett kalandos felfedező programokra invitálnak minden érdeklődőt, amelyek során nemcsak az emlékparkot, hanem a történelmünket is megismerhetik. Isaszegen pedig a Falumúzeumtól induló történelmi sétára invitálják a látogatókat május második szombatján.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a kilenc éve elindított Emlékhelyek napja mára egy olyan országos rendezvénysorozattá nőtte ki magát, amelyen mindenki megtalálhatja a lakóhelyéhez közel eső emlékhelyeken a számára legizgalmasabb programokat. A NÖRI célja pont ez volt: hogy az év egy napján az emlékhelyeké legyen a főszerep, hogy történelmünk egy-egy fontos pillanatát mindenki élményszerűen tudja átélni” – emelte ki a közleményben Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója.

Az idén kilencedik alkalommal megvalósuló esemény programjai ingyenesek vagy kedvezményes árú belépőjeggyel látogathatók.

További információ a rendezvény hivatalos oldalán, a www.emlekhelyeknapja.hu oldalon található meg.

September

14 Őszköszöntő

  • Időpont: Saturday 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete
October

4 Aradi Vértanúk Emléknapja megemlékezés

  • Időpont: Friday 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark

12 Szüreti felvonulás

  • Időpont: Saturday 14:00
  • Helyszín: Szákszend

Ne váljon áldozattá!

2024. May 6., Monday 05:53

Fogadja meg a Tatabányai Rendőrkapitányság tanácsait az online csalás megelőzése érdekében.

Bővebben

Pályázati felhívás

2024. April 30., Tuesday 11:54

A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság pályázatot hirdet középiskolák és szakiskolák első, második vagy harmadik évfolyamán tanuló roma származású fiatalok tanulmányai eredményes befejezésének elősegítésére és a rendőri pálya választásának ösztönzésére a 2024/2025. tanévre.

Bővebben

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. October 18., Wednesday 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek